2016. december 22., csütörtök

Ajándékdoboz-kekszek



Bár cikkek és blogbejegyzések tömege szól arról, hogy kerüljünk ki minden készülődést, hárítsunk el minden külső nyomást és megfelelési kényszert ami a karácsonyhoz kapcsolódik, főképp a sütés-főzés terén, én ezeket a cikkeket és bejegyzéseket képtelen vagyok magamra venni, nyilván azért mert én nem érzem se nyomásnak, se külső kényszernek, hogy végre azt csinálhatom pár napig, ami igazán kikapcsol a mindennapi mókuskerékből: süthetek, főzhetek, magamra maradhatok pár órára a konyhában, tényleg nem kell még kuktáskodni se, káoszt teremtek, azután rendet, meg rengeteg kaját :), azután meg nyaggathatok mindenkit (ennyi a feladatuk, igen): hogy jó lett-e.
Nyilván az is abnormális, hogy az idei utolsó munkanapom után, este nyolckor egy ilyen vacakolós-precízkedős sütinek álltam neki, amikor mások végre ájultan hevernek valami képernyő előtt vagy elmennek inni egyet vagy nem tudom, és közben felnyögnek a karácsonyi sütés-főzésnek a gondolatára is. Mentségemre szolgáljon, hogy a kekszek pirinyó szalagcsokrának felvágása és rakosgatása  már tényleg filmnézés közben történt.

A süti egy linzerszerű cucc, kisülve elég kopogós, mostanra omlós. A dekorgyöngy (dr.Oetker) változatosan bírta-nem bírta a sütést, pár ezüst pocsolyává olvadt, de a többség nem rontotta el a cuki látványt.


Hozzávalók:

10 dkg vaj
10 dkg cukor
1 közepes  tojás sárgája
13 dkg liszt és csipet vaníliapor
11,5 dkg liszt és 1,5 dkg kakaó

A puha  vajat és a cukrot kézi mixerrel habosra kevertem. (Nem kell sok levegőt belevinni, mert akkor nem tartják formájukat majd a kekszek.) Hozzáadtam a tojás sárgáját, homogénné kevertem, a krémet mérleggel pontosan kettéosztottam.
Egyik felébe a sima, másikba a kakaós lisztet kevertem, kézzel gyorsan 6x10cm-es tégalalapokká fomáztam, folpackba csomagoltam, egy órára behűtöttem.

A világos tésztát 12x22 cm szabályos, pontos téglalappá nyújtottam(szilikonos lapon, folpack között, így nem kell agyonlisztezni a nyújtáshoz. Éles késsel 4 db, 3x22 cm-es csíkra vágtam.

A barna tésztát 16x22 cm-es vékonyabb téglalappá nyújtottam. Levágtam belőle 2 db, 3x22 cm-es csíkot, és  világos tésztacsíkok közé tettem, enyhén egy széles késlapjával picit meg is nyomkodtam.

Így kaptam 2 db, 3 réteges tésztát: 2 világos lap között egy kakaós lap.

Ezeket a lapokat  3 db, 1 cm széles, 22 cm hosszú csíkba vágtam: így lett 6 darab vékony hosszú tésztacsíkom, még mindig 3 réteggel: világos-sötét-világos.

Ezután maradék  a kakaós tésztából 2-2 rétegzett tésztacsík közé illesztettem függőlegesen egy kb. 1,5 cm széles csíkot, utólag a magasságát pontosra vágva.
Két oldalról kicsit összenyomkodtam  a 3 elemet (rétegezett-függőleges  kakaós-rétegzett tésztacsík), visszatettem a hűtőbe egy fél órára, majd éles késsel ujjnyi vastagra felvágtam.
A maradék kakaós tésztából kis négyzeteket  vágtam, azokat háromszögekre vágtam ketté, óvatosan a kekszek tetejére nyomtam, középre egy ezüst dekorcukrot nyomtam és 175 fokra előmelegített sütőben kb 12-14 percig sütöttem.

A receptet innen mentettem el jópár éve.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails