2016. szeptember 29., csütörtök

Rosé kacsamell whiskys fügés szósszal



És akkor gyorsan még egy fügés recept erre a hétre: ez de jó volt, de jó...

Persze a rosé kacsamellet már nagyon nem lehet elrontani egy sima körettel sem, de aki szereti a hús-gyümölcs párosítást, az ne hagyja ki még a szezonban ezt a whisky-s verziót. Tavaly beforralt vörösboros-fügés szósszal csináltam, és végül is nem tudtuk eldönteni, melyik is sikerült jobban... 
(És van recept fenn portóis-gránátalmás meg vörösboros-körtés, ha már kacsamell és gyümölcs.)

A kissé karamellizálódott pici cukor, a selymes vaj és a whisky enyhén karcos íze nagyon jól illett a pirult fügéhez, ami éppolyan omlós lett, mint a hús - nekem most sem  hiányzott más mellé, a Krumplipüré Szekció meg csak fintorgott :)

Hozzávalók: (4 személyre)

személyenként egy (pecsenye) kacsamell
só 
8 füge
4 dkg vaj
1 ek barna nádcukor
fél dl whisky (én sima Johnny Walker-t használtam)

A sütőt 150 fokra előmelegítettem.
A szobahőmérsékletű kacsamellek bőrét óvatosan beirdaltam, sóztam. A felforrósított serpenyőbe raktam őket a bőrös felükkel, és közepesnél kicsit erősebb lángon addig pirítottam (mozgatás nélkül), amíg szép aranybarna és ropogós nem lett. (Ez kb.6-8 perc) Ezután átfordítottam és még 3 percig sütöttem a másik oldalukat is. Egy hőálló tálba pakoltam, a kisült zsírral leöntöttem és 10 percre a sütőbe raktam. Ezután lefedtem szorosan egy alufóliával és 3 percig pihentettem. Ez alatt pont elkészült a füge:
A fügéket négybe vágtam, a serpenyőbe tettem 4 dkg vajat, felforrósítottam, rászórtam a cukrot, hagytam kicsit pirulni, visszavettem a lángot,  majd rádobtam a fügenegyedeket. Fél perc után a másik vágott oldalukra fordítgattam őket és (óvatosan) rájuk öntöttem a whiskyt. Épp csak át kell hogy forrósodjon a gyümölcs, kicsit megrázogatuk a serpenyőt, hogy homogén legyen a szósz, és már tálalhatunk is.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails