2016. május 31., kedd

Mézes-kakukkfüves sült feta epersalsával és pirított mandulával


Bár valamikor télen mentettem el a receptet, igazi tavaszi előétel/gyors vacsora lett belőle ezzel a kis epres módosítással: a sós sajt és a méz eleve szuper párosítás volt, az ajánlott kakukkfűmézet már ki lehetett váltani friss kakukkfűvel, az eper és a mandula  meg  adta magát a "mi van még itthon" kérdésre. 
Az eredeti görög  feta egész jól megtartja az alakját, bár finom puha és kenhető lesz a sütés után; a német/hazai utánzatok lágyabbak és folyósabbak lesznek, de mivel ez klasszikus friss kenyérrel tunkolós/kenegetős fogás, a legegyszerűbb mindig, akármelyik sajtváltozatot is használjuk, egy hőálló formában sütni.
Szerintem nagyon jó lehet érett sárgabarackkal és dióval, sárgadinnyével és mandulával is  - mi biztos kipróbáljuk.


Hozzávalók: (4 személyre, előételnek)

20 dkg fetasajt
2 ek. olívaolaj
8-10 szem mandula
néhány szál friss kakukkfű
2 kk. méz (én hársmézet használtam)
kevés frissen őrölt bors
10 dkg eper

A sütőt 200 fokra előmelegítettem. A fetasajtot kerámiatálakban elosztottam, meglocsoltam az olaívaolajjal és kb.6-8 percre a sütőbe raktam, a tepsire mellészórtam a mandulákat.
Addig az epret apróra vágtam, a kakukkfű levélkéit a száráról lehúzogattam.
A sajtot és a megpirult mandulákat kivettem, a sütőt grillre kapcsoltam át. A sajtot megkenegettem a mézzel, megszórtam a kakukkfűvel és tekertem rá kevés borsot. A sajt grill alatt 4-5 percig pirult, kivéve szórtam rá az epret, a már előbb kivett és kicsit kihűlt mandulát és már lehetett is tunkolni.

Az eredeti recept: itt. 


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails