2016. március 5., szombat

Házi expressz croissant



Most csalok egy kicsit, de szerintem egy vasárnap reggel így tökéletes :)
A múltkori expressz croissant tésztából most tényleg croissant készült, pont elég egy négytagú családnak, előző este 15 perc munkával. Mondjuk olyan még nem volt,hogy én túl tudtam volna aludni bármelyik családtagot vasárnap reggel, szóval ez a mi ritmusunkhoz azért is passzol, mert van,aki fel tud kelni a többiekhez képest egy órával előbb legalább.
Nem mellesleg egy ilyen reggelivel van egy kis előnyöm is, mert ahhoz képest, hogy 11 előtt általában ritkán reggeliznek hétvégén, egy órakor már vadul forgatják a szemüket, hogy hol az ebéd...

Hozzávalók: (8 darabhoz)

12,5 dkg liszt (tegyük be egy órára a hűtőbe vagy akár a mélyhűtőbe  előtte)
3 gr friss élesztő
1 dkg cukor
3 gr só
0,6 dl jeges víz 
12,5 dkg hideg vaj
1 tojás, egy csipet sóval felverve


A hideg lisztet tálba szitáltam. A közepébe mélyedést készítettem, beleszórtam a cukrot, a belemorzsoltam az élesztőt, a kimért vízből 2 evőkanálnyit meglangyosítottam,  összekevertem a cukorral és az élesztővel, és pár percig állni hagytam. A vajat addig vékony szeletekre vágtam, elkevertem a liszttel, majd hozzáadtam  a jeges vizet  és a sót,  a tésztát gyorsan kézzel összegyúrtam. (Nem baj, ha ekkor még kicsit darabos a vaj a tésztában, lényeg a gyorsaság.) 20 percig folpackban a hűtőben pihentettem.

A pihentetés után lisztezett munkalapon, felülről is enyhén lisztezve, hogy ne ragadjon kb. 20x30 cm-es téglalappá nyújtottam.

Az alsó, keskenyebbik széle felől felhajtottam a tészta egyharmadát, rá felülről a felső harmadát, így egy 20 cm cm széles 10 cm magasságú téglalapot kaptam, ezt balról jobbra még félbehajtottam. (Azaz  lett egy kb.  10x5 centis, tömzsi tésztatéglám.)
Ezt újra kinyújtottam az előbbi méretre, úgy kezdve, hogy a 10 centis szélek legyenek alul-felül  (megint lisztezve), és ugyanígy hajtogattam. 

Betettem 20 percre a hűtőbe. 

Ismét kinyújtottam és  hajtogattam ugyanúgy, mint az előbb, kétszer ismételve, és ezután egy éjszakára a hűtőbe raktam.

Reggel a tésztát  40x25 cm-es vékony téglalappá nyújtottam, de a két rövidebbik végét kicsit vastagabbra hagytam, mert háromszögekre kellett vágnom, és a szélét utólag - ami egyenes és függőleges lesz a vágás miatt -, kicsit meg kell nyújtani, hogy a szélső darabok is hosszúkás háromszögek legyenek. Így 8 háromszög jött ki a tésztából, 6 tökéletes, a két végén lévő keskenyebbeket pedig kicsit megnyújtottam oldalra.
Kiflivé tekertem, úgy hogy a csücske alul legyen, majd a langyos sütőbe tettem konyharuhával letakartan, és amíg elő nem kellett melegítenem a sütőt, ott parkoltak. (kb. egy óra elég is a kelesztéshez.)
A croissant-okat a felvert tojással óvatosan megkentem, és 220 fokra tettem be őket, majd 5 perc után visszavettem 200 fokra a sütőt és összesen kb. 20-22 percig sütöttem őket.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails