2015. december 29., kedd

Bajor szódás kifli




Nálunk már senki nem kíván semmilyen édeset, a szaloncukrok szomorúan árválkodnak egy tálban, az aprósütemények a nagy fémdobozban, és amikor felvetettem, hogy legyen valamikor túrógombóc ebédre, mindenki egyöntetűen "édeset ne!!" felkiáltással szavazta le azonnal (majd jöttök ti még azén utcámba... :) ) és egyből arra tértek át, hogy milyen sósak legyenek (=milyeneket süssek) szilveszterkor:  "Olyan kicsi kockákat, tudod, meg a pogácsát, meg azt a paprikásat, meg azt a kis barna kiflit..."

Hozzávalók:
1 ek. liszt
2 dl langyos víz
5 gr szárazélesztő
20 dkg liszt
2 dkg vaj
1 dkg só
3 dl víz
5 dkg szódabikarbóna
1 felvert tojás
só a szóráshoz

Az első három hozzávalót elkevertem és  10 percig állni hagytam.
Hozzákevertem a lisztet, gyúrni kezdtem és hozzáadtam fokozatosan  az olvasztott vajat majd a 4-5 pernyi gyúrás után a sót is. 
Kiolajozott tálban, folpackkal takarva egy órán át kelesztettem. 
Ezután a tésztát átgyúrtam, két részre osztottam és egyenként kb. 25 cm átmérőjű körlappá nyújtottam.
Közben a sütőt 220 fokra előmelegítettem és  két tepsit sütőpapírral béleltem. Éles késsel negyedeltem a körlapokat, a negyedeket további 4-5 részre osztottam, és a vékonyka háromszögeket feltekertem. A kis kifliket meglapogattam kicsit, úgy, hogy a középső végek alulra kerüljenek, ne bomoljanak majd ki a későbbiekben. 
Egy kis lábasban a vizet és a szódabikarbónát felforraltam, egyszerre 4-5 kiflit fél percig megfürdettem-forgattam a lobogó vízben, majd szűrőlapáttal a sütőpapírra szedtem.
A felvert tojással megkentem a kifliket,  kissé megsóztam és 12-15 perc alatt megsütöttem.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Piszke!
Megsütöttem, de már a liszt mennyisége nagyon kevés volt, ezért hozzá kellett tennem bőven, a "főzés" során pedig szerintem nem jó a 3 dl víz 50 gr szóda aránya.
Nagyon szépek lettek, de az ízük meglehetősen szappanos.
Várom a tapasztalatodat, üdvözlettel, Janka

Related Posts with Thumbnails