2015. május 12., kedd

Chilis csirke enchilada



Nem sok kevésbé fotogénebb étel van, mint egy narancssárgás, olvadt sajtban és pirosas szószban úszó tortillatekercs, így marad ez az "épphogy  kivettem a sütőből"-kép - viszont kevés olyan étel van, amire nálunk egyöntetűen mindenki kijelenti, hogy akkor ilyet máskor is, sokat.
Az enchilada eredetileg azt jelenti spanyolul, hogy valamit jól becsilizünk, Mexikóban pedig a feltekert, chiliszószba mártott kukoricatortillát hívják így, aminek rengeteg változata van, még svájci is - igen, amit besamel-szerű szósszal készítenek. (Én mondjuk nehezen hiszem, hogy bárki svájci Mexikóba vándorol be, legalábbis mostanság, de állítólag volt ilyen, és így született ez a változat.)
Mindenesetre mindenki érezze felhatalmazva magát, hogy olyan enchiladat készítsen otthon, ami neki tetszik, a lényeg a szósz és a tortilla (amit én mindig búzalisztből csinálok, de senki nem jutott még pokolra egy boltban vett kész tortilla alkalmazásától sem). A cheddar (típusú) sajtokat már  Új-Mexikóban keverték az enchiladahoz, és szerintünk jól tették, én nem cserélném le ebben a receptben másra. Ehhez  a tekercshez csirkemellet kockáztam és sütöttem ki (főleg a gyerekek kedvéért) de legközelebb szép lassan sütött, szaftos egész csirke lesz a húsos alap.

Hozzávalók: (4 személyre)

8 (búza)tortilla:
45 dkg liszt
2,2-2,3  dl víz
fél kk. sütőpor
37 gr napraforgóolaj
fél tk. só

-70 dkg csirkehús, sütve
kb. 40 dkg zöldségkeverék (én kukorica-vörösbab-zöldborsó-gomba keveréket használtam), párolva
1 nagy  lilahagyma, vékonyra szeletelve
egy adag enchilada szósz (recept itt)
két pohár tejföl
30 dkg cheddar sajt

A tortillát ezer éve flat-cat recetpje alapján készítem: a lisztet elkeverem a sütőporral, majd az összes többi hozzávalóval és gyorsan egynemű tésztát gyúrok. 8 egyenlő részre osztom, megspriccelem kis vízzel és 15 percig konyharuhával letakarva pihentetem. Ezután egyenként vékony, kerek lappá nyújtom ( a 26 centis serpenyőbe pont beleférjen) és forró serpenyőben oldalanként kb 2-2 perc alatt kisütöm.
A kész tortillákat itt inkább négyzetesre nyújtottam, hogy jól passzoljanak a nagy jénaiba. Megtöltöttem a csirkehússal, a zöldségekkel,a lilahagyma-szeletekkel, megpöttyöztem tejföllel, 2 ek. szósszal, reszeltem rá kevés cheddart, feltekertem és besorakoztattam a tálba.
A maradék enchilada szósszal és tejföllel leöntöttem, ráreszeltem a maradék sajtot is és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem.

A tortilla-lapok éppúgy elkészíthetők előre, mint a szósz: folpackban, feltekercselve jól elhallgatnak a mélyhűtőben.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails