2014. október 15., szerda

Francia hagymás spagetti



Nos, valójában francia hagymaleves spagetti, merthogy abban van megfőzve. Vagyis egybefőzve. A "leves"-t épp beszívja tészta, átveszi annak összes aromáját, már csak a sajt kell, hogy teljes legyen az étel: tulajdonképpen a pirítóst helyettesítjük a tésztával, ami felszürcsölte a leves levét. Előny, hogy egy lábasban készül,és a hagyma türelmes pirításán kívül nem nagyon igényel felügyelet. Nekem borzasztóan bejött, sajnos a férfinépnek nem, ők a francia hagymaleves - olaszos tészta kombóra szavaznak inkább, szóval ez a fogás nálunk munka(közbeni) ebéddé alakul. És hamarosan kipróbálom ennek a tesóját is, az egy lábasban készülő dobj-bele-minden-hozzávalót olaszos verziót is.

Hozzávalók:

6 közepes vöröshagyma
3 ek olaj
3 dkg vaj
frissen őrölt bors
egy kk. só
fél dl konyak vagy 1 dl fehérbor
40 dkg durum spagetti
0,5 liter húsleves
0,5 liter víz
2 ek friss kakukkfű aprítva

A vajat és az olajat egy nagyobb, vastagabb aljú  fazékban  összeolvasztottam, felforrósítottam és rászórtam a vékonyra karikázott hagymát. Kevergetve átpirítottam, hozzáadtam a sót és a borsot, és meg-megkevergetve jó közepes lángon lassan dinszteltem. Mikor a leve, amit engedett, elpárolgott, nagyobbra csavartam a lángot és hozzáadtam a konyakot. Újra lejjebb vettem a lángot és néha megkeverve karamellizáltam a hagymát. Ennek kell legalább 10 perc, ezután felöntöttem a levessel és a vízzel, beletettem a spagettit, lefedtem és kb. 10-12 percig főztem, közben egyszer megkevergetve, nehogy összeragadjon.
Ekkor kell ellenőrizni a tészta állagát, hogy megfőtt-e, ahhoz képest, hogy valaki al dente vagy puhábban szereti, és hogy mennyi a szósz alatta - ettől függően nyilváníthatjuk késznek, vagy fedő nélkül folytatjuk a főzést, hogy elpárologjon a felesleges nedvesség, vagy adunk hozzá pár evőkanál vizet, oda ne kapjon.
Én ekkor újra átforgattam, még kis lángon főztem 2 percet, -  így nem maradt szinte semmi leve -, belekevertem  a friss  kakukkfüvet és már tálaltam is.

Joy the Baker tökéletes receptje pár módosítással.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails