2014. április 30., szerda

Karamellizált epres sajttorta tokaji borhabkrémmel



Hosszú cím, rövid életű tora. És nem bonyolult. Aki sütött már sajttortát, az tudja, hogy bár ijesztően hangzik az alufóliába csomagolás és forró vízben/gőzben sütés, tulajdonképpen ez az egy fázis az összeállításából, ami 3 percnél tovább tart, és odafigyelést kíván. A borhabkrémbe pedig bele kell fektetni tíz percet, míg felverjük, de utána békésen pihen a sajttorta tetején pár órát a hűtőben, és kész is. 

Így lesz egy nem mindennapi tortánk, szerintem nagyon jó párosítás a gazdag, sűrű, epres torta (és nem is édes) és a könnyű, különleges furmint alapú mousse: igazi jólsikerült amerikai-magyar vegyesházasság.

Hozzávalók (20 centis forma, 8-10 szelet)

-a sajttortához:

30 dkg eper
3 ek. juharszirup vagy  2 ek méz egy ek vízzel hígítva

15 dkg zabkeksz
3 dkg olvasztott  vaj

60 dkg natúr sajtkrém (Philadelphia vagy a német sajátmárkásak is tökéletesek)
3 kisebb tojás
17 dkg cukor
csipet só

Az epreket félbevágtam, sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe raktam, meglocsoltam a juharsziruppal  és 180 fokos sütőben 20 percig karamellizáltam. (A vége fele nem árt figyelni,nehogy odakapjon az epres szirup.) Egy tálba öntöttem és krumplinyomóval összetörtem. (így maradnak benne kisebb, sűrű eperdarabok) Körülbelül laza dzsemsűrűségűnek kell lennie: ez még import eperből készült húsvétkor, keményhúsú fajta volt. Ha valaki az első hazaiakból csinálja, és az eper levesebb, öntse le a sütés közben képződött és el nem párolgott levet, ha az nagyon híg, és nem sűrű szirupszerű, nehogy elrontsa a túl sok folyadék a krémet.

Amíg az eper sült, összeállítottam a sajtortta alapot és a krémet:

 A zabkekszet késes aprítóban összetörtem, elkevertem az olvasztott vajjal és a sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodtam, majd az eper után betéve 10 percig sütöttem.

A krémsajtot egy nagy, mély tálban 3 percig a kézi mixerrel nagy fokozaton habosítottam, alacsony fordulaton hozzáadtam a cukrot,  ezután a krém közepébe mélyedést csináltam, beleütöttem 1 tojást, és csak annyi ideig kevertem a mixerrel, míg egynemű lett kevés, körülötte lévő krémmel, majd lapáttal összeforgattam a krém többi 90%-ával. Ugyanígy kevertem hozzá a többi tojást is, a végén pedig elkevertem a sűrű epres krémmel.
A kihűlt zabkekszes alapra öntöttem.

A sütő hőmérsékletét levettem 160 fokra, és egy teáskannában vizet forraltam.
A tortaformát duplán hajtogatott alufóliába burkoltam (az oldalán is érjen fel legalább 2 centi magasan) egy magasabb falú tepsibe raktam, betettem a sütőbe, és a tepsibe öntöttem a felforralt vizet - legalább egy centi magasan legyen a forma körül.

Kb egy órát sütöttem, ekkor már nem is rezgett a közepe sem. Rácson hűtöttem ki, majd betettem a hűtőbe, míg a borhabkrém elkészült.

a borhabkrémhez:

Hozzávalók:
4 tojás sárgája 
6,5 dkg cukor 
2,6 dl félédes  tokaji furmint
5 lap ( 8 gr)  zselatin 
3 ek víz
2 dl tejszín 

Egy lábasban vizet forraltam, és a lassú gőz fölött egy másik lábasban a bort, a cukrot és a tojások sárgáját kézi mixerrel addig vertem - kb. 10 perc - amíg sűrű, krémes, habos masszává alakult. (Forrnia nem szabad!) Ezután hideg vízbe tettem a lábast, és addig kevertem, míg majdnem kihűl a krém - ez pár perc volt csupán.

A  zselatinlapokat egy kicsi lábasban  a vízzel meglocsoltam, felpuhítottam, kis lángon kevergetve felolvasztottam,  és a langyos krémben elkevertem. 
A tejszínt habbá vertem, és óvatosan, de határozottan elkevertem a krémmel.

A kihűlt sajttorta tetejére öntöttem és 4 órát hűtőben dermesztettem.

A receptötlet Martha Stewarttól jött, erősen átalakítva, a borhabkrém az örök Lajos Mari, kicsit emelt zselatinmennyiséggel a tortaalakra tekintettel.

4 megjegyzés:

Csrke írta...

Melyik sajátmárkásra gondolsz? Jó lenne valami alternatív megoldás, nekünk a philadelphia sós.

Piszke írta...

Hát régebben a Tesconak volt,az volt teljesen hasonló de én mostanában nem láttam ott, így Aldi vagy Lidl natúr sajtkrémet használok. Nekem úgy rémlik, az Aldié szinte teljesen sótlan, vagyis az íze sótlanabb!

Csrke írta...

Aldisat az a tejfölöspoharas-szerűt próbáltam sütés nélkül, nekünk nem jött be, de sütve akár jó lehet. Viszont most jöttem rá, hogy amit a Lidlben szoktam venni, az sajátjuk. Ha nem mondod fel sem tűnik:) Az viszont mindre bevált.

Csrke írta...

Ah, ha írni tudnék. Azt, és mindenre.

Related Posts with Thumbnails