2014. április 10., csütörtök

Fonott kalács




Most bevallom őszintén, hogy bár az ilyen kalács borzasztóan jól néz ki ("úgy néz ki mint a bolti, anya") fényes-fonott-szépséges, az én kedvenc receptem ennél sokkal több tejet, kicsivel több élesztőt és arányaiban kevesebb tojást tartalmaz, nem nagyon fonom formára, mivel igazán  lágy a tésztája, hanem egy hosszúkás, magasabb falú tepsiben sütöm hatalmas adagban, kizárólag húsvétkor, pár éve  inkább kerek nagy tortaformában, ortodox (mármint görögkeleti) fonott-rózsás díszítéssel - jól néz ki az is, na.
De hát ilyenkor húsvét körül mindenki lázasan fonott kalácsot akar csinálni - ahhoz kicsit keményebb, megállósabb tészta a jó - itt van, én csak úgy hívom "hármas kalács", mert könnyen megjegyezhetően bűvös hármas szerepel a liszt-vaj-cukor mennyiségeknél. Mivel általában édes dolgokkal esszük, nem teszek sosem a tésztájába több cukrot, húsvétkor meg tényleg alig, de ha valaki édesebben szereti, nyugodtan duplázza akár a cukor mennyiségét.


Hozzávalók: (minden legyen szobahőmérsékletű, a tejet-vajat még melegítjük))

30 dkg liszt ( igen, a képen szereplő is csak 30 dkg lisztből van)
3 dkg vaj
3 dkg cukor
1,25 dl tej
1 tojás sárgája
1 dkg élesztő
csipet só
plusz egy tojás sárgája a lekenéshez

A liszt közepébe mélyedést csináltam, beleöntöttem a meglangyosított tej felét, belemorzsoltam az élesztőt, belekevertem a cukrot, kis lisztet is kavartam hozzájuk és 10 perc alatt felfuttattam a keveréket. Hozzáadtam a maradék tejjel elkevert tojássárgáját, és az olvasztott, langyos vajat és a csipet sót, és 8-10 perc alatt sima, fényes tésztává dagasztottam. A meleg konyhában 35 perc alatt a kétszeresére kelt a folpackkal szorosan letakart tálban, ekkor 6 egyenlő részre osztottam (mérleggel, igen, mert különben nem lesz szép egyenletes a fonás) 10 percig pihentettem letakarva a gombócokat, majd kb. 30-35 cm hosszú, a végükön elvékonyodó, középen kissé dundibb rudakká sodortam. Megszórtam liszttel őket, hogy majd az újabb kelesztés közben ne ragadjanak össze, az egyik végüket erősen összecsíptem, majd összefontam a hatos fonással. (egy rövid és követhető videó itt)
Lekentem tojássárgájával, további fél órát kelesztettem, újból átkentem a tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig, kb. 30-35 percet  sütöttem - 20 perc után szokás szerint a  sütőm miatt egy darab alufóliával takarva.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails