2014. február 20., csütörtök

Paradicsom krémleves



Eltartott egy ideig, míg eljutottunk idáig. A gyerekek ugyanis eredetileg  a paradicsomlevesnek azt a jó kis menzai, cukros-rántásos fajtáját preferálták, de nagyon...Én aztán olyat nem tudtam főzni - vagyis legalábbis szerintük _olyan jót_ nem, hiába próbálkoztam. És ha mégis közelébe kerültem a menzai ízvilágnak, attól meg mi, felnőttek nem voltunk igazán boldogok. De szerencsére az olaszos vonal népszerűsége töretlen, és amikor kettőnknek csináltam nyáron friss bazsalikommal a levest, akkor megkóstolták, és rájöttek, hogy paradicsomleves meg paradicsomleves között lehetnek hatalmas különbségek - ez szinte olyan, hogy már csak a pizzatészta hiányzik alóla. Ezt persze náluk pótolja a rengeteg kruton, mehet rá egy kis parmezán - igazi laktató téli leves lett belőle.

Hozzávalók:

2 ek olívaolaj
2 dkg vaj
1 nagy fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1tk. nádcukor
csipet só
15 dkg sűrített paradicsom ( tubusos, 36%-os, Aldi termék, csak ezt használom)
9 dl víz
2 tk. szárított bazsalikom
1 kk. oreganó
1 késhegynyi őrölt feketebors
1 dkg nádcukor
15 gr étkezési keményítő
1,5 dl tejszín
só és cukor ízlés szerint

 Az olívaolajjal összeolvasztott vajon megfuttatom a nagyon apróra vágott lilahagymát és fokhagymát, picit sózom,majd megszórtam a cukorral és hagytam párolódni, míg pirulni nem kezdett, ahogy elpárolgott a leve.Hozzáadtam a sűrített paradicsomot, kevergetve kicsit pirítottam, majd felöntöttem a vízzel. 10 percnyi gyöngyözés  után lehúztam a tűzről, az étkezési keményítőt elkevertem a 2 dkg cukorral, simára kevertem a tejszínnel és habverővel gyorsan a leveshez kevertem. Ezután adtam hozzá a fűszereket, és csak 2 percre tettem vissza a lángra, hogy a keményítő picit behúzza és krémesítse a levest, és a fűszerek is kiengedjék az aromáikat.

A legvégén biztos hogy kell még sót hozzáadni, kóstolgatni kell, és ha valaki picit édeskésen szereti,  lelkifurdalás nélkül adagoljon még óvatosan hozzá keveset.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails