2014. február 19., szerda

Mogyoróvajas keksz


Nem mondhatom, hogy ez a legjobb mogyoróvajas keksz, amit valaha csináltam, mivel most először próbáltam ki a mogyoróvajat süteménybe, de maradok ennél a receptnél. Mindjárt egy nagyon-nagyon jó mogyoróvajat, a Donum Terrae-től - utólag meg is állapítottam, hogy kár volt ezt csak simán sütibe tenni, sokkal jobb lett volna csak úgy elkanalazgatni, vigaszként a csúnya, szürke, esős napokon. Kár hogy a kimaradt mogyoróvaj 5 perc alatt eltűnt valahogy, és nem is tudom senkire fogni...

Bár mogyorovajas keksz receptekben nincs hiány a neten, a legtöbb gombócolós verzió, én meg inkább linzerszerűséget szerettem volna. Ebben a receptben az a legjobb, hogy van benne nagyon apróra vágott földimogyoró is, ezért nemcsak selymesen omlós, hanem ropogós is. A tésztát kicsit átvariáltam, mert nem voltam elégedett elsőre az állagával, és még így se lehet könnyen kezelhetőnek mondani, mert a magas zsírtartalomtól pillanatok alatt felmelegszik, de cserébe sütés után hihetetlen aromájú kekszeket kapunk. Egy icipicivel több csoki kerül rá legközelebb, és bár elképesztő illata van sütés utén, ha meg bírjuk állni, akkor direkt jót tesz neki 3-4 nap álldogálás, nem is kell dobozba zárni, nem fog kiszáradni, hiszen a vaj meg a mogyoróvaj együtt  gondoskodik a szuper állagról.

Hozzávalók:

18 dkg  vaj
15 dkg jó minőségű  mogyoróvaj
15 dkg nádcukor
csipet só
32 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
1 kis tojás
1 kk vaníiliakivonat/1 vaníliáscukor
10 dkg natúr földimogyoró, apróra vágva

A vajat, a cukrot, sót  és a mogyoróvajat kézi mixerrel habosra kevertem, hozzáadtam a tojást és a vaníliakivonatot, majd fakanállal hozzákevertem a lisztet és az étkezési keményítőt, a végén pedig belekevertem az apróra vágott natúr földimogyorót. Vastag kerek lappá formázva folpackban egy órát a hűtőben pihentettem a puha tésztát, majd jól lisztezett munkalapon a tészta felületét is lisztezve, a tészta felét  fél centinél kicsit vékonyabb lappá nyújtottam, lisztbe mártott szaggatóval szaggattam. A maradék ment vissza a hűtőbe, ugyanígy nyújtottam-szagattam a másik felét is, meg a maradékokat.
175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 20 percig sütöttem. ( Nem baj ha kicsit sötétedik a keksz, akkor sül meg tökéletesen.) Kihűlés után pár kocka felolvasztott étcsokival csíkoztam.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Piszke! Egy észrevételem lenne. A leírásban szerepel az étkezési keményítő, az összetevők között viszont nincs feltüntetve. Mennyi kell bele? Nagy gond ha kimarad? Most tévedtem a blogodra, gratulálok hozzá, mind a receptek, mind pedig a fotók csodálatosak.

Piszke írta...

Köszönöm szépen :) , és azt külön, hogy figyelmeztettél! Sajnos általában késő este írom a bejegyzéseket, és előfordul, hogy pontatlan vagyok. 3 dkg étkezési keményítő hiányzik, javítom is rögtön. Nem gond szerintem, így is nagyon omlós a keksz, viszont nem árt neki akkor további 2-3 dkg liszt.

Névtelen írta...

Végül keményítő nélkül is isteni finom lett! :) Annyira, hogy a hétvégén újra elkészítem (el kell készítenen:) ), akkor viszont már nem fogom kihagyni belőle! Köszönöm mégegyszer!
Kriszti

Related Posts with Thumbnails