2013. augusztus 7., szerda

Kreol csirkenyársak uborka-paradicsom salsával



Nem, nem grillen készült, bevallom, mert kinek van kedve 38 fokban tüzet gyújtani, majd megvárni, még jó a parázs, holott még ha 10 körül reggelizünk is, kettőre már mindenkinek kopog a szeme az éhségtől...? 
15 perc alatt elkészült serpenyőben a konyhában - és nem, nem  a Balaton partján aludtak el, hanem az amerikai dél jellemző fűszerkeverékével készültek, ahol a konyhát a franciák, spanyolok, portugálok és olaszok gyúrták egybe a született amerikaiak és a behurcolt afrikai rabszolgák hagyományaival. Nálunk nagy kedvenc a jambalaya, amihez nélkülözhetetlen hozzávaló, de a rizs és az meglehetős csípősség miatt ez inkább téli étel, a meghatározó fűszerkeverék ízét meg mindenki szereti itthon. Lehet készen is vásárolni menőbb delikáteszekben, de én rég lelestem már az arányokat a gyönyörű fémdobozáról, és ez alapján otthon is egyszerűen elkészíthető.

A melléadott salsa iciripicirire vágott  uborkából és paradicsomból áll, egyszerű olívás öntettel, és azért nevezetes, mert közel 10 évnek kellett eltelnie (na jó, az első másfél nem számít ide, hiszen akkor nem tudott beszélni, ) hogy a Kisebbtől ilyet halljak, hogy: " De finom ez a saláta, anya, csinálj máskor is " Így nekem, azt kell mondjam,  megérte a hozzávalók munkás felaprítása, de bármilyen hideg zöldségsalátával ugyanilyen jó lesz.

Hozzávalók: (8 nyárshoz)

80 dkg csirkemellfilé
4 ek olívaolaj
3 tk. a  kreol fűszerkeverékből  (3 tk. pirospaprika, 2 tk.őrölt fekete bors,1 tk. cayenne bors, 1tk. só, 1 kk. oregánó, 1 kk. kakukkfű )

-a salsához
5 kisebb uborka
2 nagy, húsos paradicsom
esetleg pár sárga paradicsom/ körteparadicsom vagy kevés sárga kaliforniai paprika
- az öntethez:

30 ml extraszűz olívaolaj
2 tk lime-lé
1 tk. nádcukor
csipet só
4 nagy bazsalikomlevél 

A csirkemellet jó másfél centis kockákra vágtam, és egy órára állni hagytam a fűszerkeverékes olajban. Sót ekkor nem tettem a pácba, mert szerintem kiszárítja a húst, amit  ilyenkor vagy grillezéskor mindig csak utólag sózok. Nyársakra húztam, és egy nagy teflonserpenyőben, kevés olajon oldalanként egy percet nagy lángon megpirítottam, majd a lángot levéve fedő  alatt 2 percet tartózkodott, ezután pedig újabb 2 perc alatt a keletkezett kevés levét ismét nagy lángon, átforgatva elpárologtattam.

A salsához az uborkát meghámoztam, a paradicsomokat felszeleteltem és kimagoztam, és mindkettőt egészen pici kockákra aprítottam, és beleforgattam az öntetbe, amihez a bazsalikomleveleket apróra vágtam.



1 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Ez most nagyon jókor jött, igen jó ötletet adott a délutáni grillezéshez...:)

Related Posts with Thumbnails