2013. június 20., csütörtök

Meggyfagyi-meggygranita rozmaringgal és sangriával



Nekem egyre kevésbé jönnek be a zsíros, tejszínes, sűrű fagyik, és ha a kalóriákat nézem, amit egypár ilyen házi gombóccal betol észrevétlenül az ember, nem is olyan nagy baj. Sokkal hűsítőbbek is a nagy gyümölcstartalmúak, nem kell feltétlenül fagyigép se hozzá, főleg, ha csinálunk  házi cukorszirupot, ami a glükózszirupot tökéletesen helyettesíti, és teszünk bele alkoholt: mindkét alkotórész csökkenti a nagy jégkristályok kialakulását, így simább állagot érünk el hozzáadott zsírok/tejtermék , tojás vagy fagyigép nélkül is. Fagyaszthatjuk jégkrémformában, vagy csinálhatunk belőle elegáns partidesszertet akár - ez a fűszeres verzió inkább a felnőtteknek fog tetszeni, de rozmaring nélkül, mondjuk vaníliával  is tökéletes.




Hozzávalók: 4 adaghoz 


40 dkg magozott meggy
1 dl cukorszirup (ennek receptjét külön leírom)
5 dkg cukor 
1 dl sangria
1 db 15 centis ág rozmaring ( kb 12 15 rozmaringlevél

A sangriát a cukorral 5 percig, forraltam, míg enyhén be is sűrűsödött, majd összebotmixereztem a meggyel  a cukorsziruppal, és az apróra vágott rozmaringgal.. Jégkrémformában 3-4 óra fagyasztás szükséges, a garnitának is ugyanennyi, csak közben 2-3-szor át kell keverni mixerrel, vagy akár egy villával. Tálalás előtt 5 percre kivéve, villával átkeverve azonnal tálalható.

Cukorszirup:

20 dkg cukor
1 dl víz
1 kk citromlé vagy késhegynyi citromsavig 

Forrástól számítva jó 5 percig erősen  forraljuk a keveréket, ha van ételhőmérőnk, akkor 110 fokot kell mutatnia. A kész szirup nagyon picit halványsárga, eláll és limonádéba is használhatjuk.




1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Most rögtön, ha kérhetném.... :o)

Related Posts with Thumbnails