2013. április 16., kedd

Spenótos-füstölt lazacos lasagne



Még nagypénteken készült nálunk a lasagne halas  variációja, és felvételt nyert a felnőttek állandó repertoárjába - a Nagyobb többnapos  túrán volt kétméteres hóban, a Kisebb pedig tejbegrízzel böjtölt :).
 Elméletben húsvétkor  már esélyes a szabadföldi spenót, idén ez nem így volt, én pedig nem vagyok nagy híve a télen-kora tavasszal  fólia alól kikerülő zöldségeknek. Ha már van friss, kb fél kilót kell egy evőkanálnyi vajon átforgatni és megfonnyasztani, és enyhén kinyomkodni. Bár a fokhagyma hű társa a spenótnak,  a lazac intenzív íze pont elég ebben a felállásban, és egy jó, száraz  fehérborral nyugodtan felvehető az ünnepi fogások közé.

Hozzávalók: (3-4 személyre, étvágytól függően)

8 lap lasagne tészta
10  dkg füstölt lazac
5 dkg vaj
4 dkg liszt
fél liter tej
3 késhegynyi szerecsendió
késhegynyi frissen őrölt bors
fél kk. só
25 dkg mirelit spenót (vagy 0,5 kg friss spenót)
5 dkg grana padano sajt

A sütőt 200 fokra előmelegítettem.
Egy vastagabb aljú lábasban felforrósítottam a vajat, kevergetve enyhén átpirítottam rajta a lisztet, majd a tűzről levéve, lassan hozzáöntöttem a hideg tejet, közben folyton kevergettem  a rugós habverővel, hogy szép sima legyen a besamel; reszeltem bele szerecsendiót, megborsoztam, sóztam, addig kevergettem, míg  közepesen sűrű szószt kaptam.
A spenótot kiolvasztottam, a levét nagyjából leöntöttem - mivel nincs szószunk, mint a paradicsomos változatban a spenót leve szükséges a lapok puhulásához. 4 rétegben raktam le a lapokat, a besamelt négy,  a spenótot három, a lazacot kétfelé osztottam: tészta, besamel, spenót, lazac, tészta, besamel, spenót, tészta besamel, spenót, lazac, tészta, besamel, és a sajt egy része reszelve.
Az első 20 percben alufóliával letakarva sütöttem, majd további 6-8 perc alatt rápirítottam a tetejét is.




1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Minden benne foglaltatik amit imádok...Tészta, spenót, hal...Mennyei fogás! Kipróbálandó!

Related Posts with Thumbnails