2013. április 30., kedd

Madártej-citrompuding kehely



Ahol macaront sütnek, ott mindig van tojássárgája. És még mindig nem tudom, hogy lehetne lefagyasztani és utána újra értelmesen felhasználni, (bármilyen ötletet szívesen fogadok)  ezért marad a madártej, télen a kelt tészták. Senki sem szomorkodik, és az arányok is jók, mert nálunk nem népszerű az édes hab a tetején ( a macaron meg igen, ami szintén édes hab, csak megsütve, ki érti ezt?? ) egy 4-6 tojássárgás adaghoz épp elég egy fehérje. Ahogy melegebb lesz, egyre gyorsabban fogy az aktuális adag, de a madártej azon kívül, hogy vaníliás, elég édes is, ezért - meg hogy ne legyen vita ezen a kicsi, egyliternyi adagon :) - kapott egy kis citrompudingot kísérőnek. Igazán jó párosítás volt a savanykás puding és az édes vaníliás sodó, így jól behűtve bármelyik  fagyi versenytársa lehetett volna, de előre elkészítve  bármilyen főétkezés mellett megállja a helyét desszertként is.


Hozzávalók: (4-6 személyre)

a citrompudinghoz:

2 dl tej
1,5 ek. cukor
15 gr étkezési keményítő
0,5 dl frissen facsart citromlé
fél citrom reszelt héja

A madártejhez:

1 l tej
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
1 ek. étkezési keményítő
fél rúd vanília
1 tojás fehérje
2 ek. cukor

A pudinghoz felforrósítottam a tejet, a cukrot és a keményítőt elkevertem, hozzáadtam 2 evőkanállal a melegedő tejből, hozzáöntöttem a tejhez és kevergetve épp csak addig főztem míg erősebben  sűrűsödni kezdett. Lehúztam a tűzről, kicsit tovább kevertem, hogy hűljön, majd intenzív keverés mellett hozzáadtam a citromlevet és a citromhéjat. Elosztottam a poharakba, jól behűtöttem, és arra öntöttem a szintén hideg  madártejet és a habgaluskákat is elosztottam a tetején.

A madártejet hasonlóan szoktam csinálni: a tejből kilenc decit lassú tűzön felforralok a kikapart vaníliamagokkal és a vaníliarúddal. A tojásfehérjét kemény habbá verem a 2 ek. cukorral  és kiskanállal galuskákat szaggatok a csendesen fövögélő tejbe, oldalanként 1-1 percig főzöm, majd szűrővel kiszedem őket. A tojást, cukrot, keményítőt simára keverem közben  a maradék 1 dl  tejjel. A forró tejet lehúzom a tűzről, hagyom kicsit visszahűlni, majd hozzáöntöm a tojásos keveréket. Egészen kis lángon kevergetve melegítem, míg sűrűsödik annyit, hogy a kanál hátát bevonja. ( Ha nem vagyunk elég óvatosak, a forró tejtől kicsapódhat a tojás sárgája, ekkor át kell szűrni, megmenthető.)


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails