2012. november 29., csütörtök

Vajastésztában sült lazac zöldfűszeres házi majonézzel


Mondjuk, hogy ez egy karácsonyi menüjavaslat, kekszek helyett, mert ahogy most kinéz, advent második vasárnapja után tudok hozzájuk férni, mert elutazom megint, ide :).Lehet hogy lesz egy-két időzített poszt, de semmi karácsonyos, ráadásul pár lementett novemberi  fotót (jó, meg az elmúlt három évit)  úgy kell most kibányászni a bekrepált winchesterből.
A lazac mélyhűtött, ezt ellensúlyozandó a gyors vajastészta és a majonéz házi, hátha javamra írják valahol majd, mert hát milyengasztrobloggerazilyen. Vidéki, meg finnyás is, tuti halbeszerző helyre nem ér rá munka  és család mellett elrohangálni, na és persze tervezni se tud. Viszont a recept elronthatatlan, gyorsan megvan,  vajas tésztát lehet a boltban is kapni, de a házi majonézzel meg kell tisztelni egy ilyen jó halat. Egyébként egy ilyen kis tésztás trükkel bármilyen, kevésbé húzós árú halat is ünnepi étellé lehet varázsolni. A tészta miatt nem feltétlenül szükséges köret, de nálunk a Népek krumplipüré-függők, azt nem tudtam el

Hozzávalók: (4 személyre)

4 szelet lazac ( 10 dkg-osak)
20 dkg (házi)  vajas tészta  (gyors és fájdalommentes egyszerű verzió receptje itt, a fele szükséges)
frissen őrölt bors
4 kk citromlé
3 kk füstölt só - vagy sima

a fűszeres házi majonézhez:
1 tojás sárgája
1-1,2 dl semleges ízű olaj (étolaj leginkább, olívát legfeljebb 1/5 részben használjunk)
nagy csipet só
1 kk citromlé
fél kk. mustár
1-1 ek aprított snidling és petrezselyem

A lazacszeleteket meglocsoltam a citromlével, enyhén borsoztam és megszórtam a nagyszemű sóval.
A 2 mm vékonyra nyújtott tésztát  lazacszeleteket a tésztába csomagoltam, alul hajtottam össze a tésztavégeket, felül beirdaltam, a majonézhez szétválasztott tojás enyhén felvert fehérjéjével megkentem, megszórtam sima és fekete szezámmaggal és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt átsütöttem.

Ha mélyhűtött halból - bármilyenből készül, csak a lassú kiolvasztásra kell figyelni, a beirdalás pedig megakadályozza, hogy a halban egyébként lévő nedvesség eláztassa sütés közben a tésztát, de ennek ellenére nem fog kiszáradni sem.
Amíg a hal sül, egy mélyebb tálban a kézi mixerrel felvertem a tojássárgáját a sóval, citromlével és mustárral, majd közepes fokozaton, folyamatosan járatva, hajszálvékony sugárban, pár másodperces szüneteket tartva belecsorgattam az olajat, a végén adtam hozzá a zöldfűszereket.

1 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta! A "fájdalommentes" az nagyon tetszett... :o)

Related Posts with Thumbnails