2012. augusztus 28., kedd

Pikáns töltött padlizsán zöldbabbal és Tchibo játék




 A Tchibo ma már nálunk sem pusztán kávét kínál, hanem üzletláncában számos más cikk között szuper konyhafelszerelési eszközöket is. Ahogy a webáruházukban és a budapesti és pécsi üzleteikben látható, augusztusban minden a grill körül forog, és tőlük érkezett a kedves felkérés, hogy teszteljek egy, zöldségek grillezésére vagy akár kelt tészták sütésére is alkalmas formát. A héten két receptet is megosztok majd, és zajlik majd egy játék is, amelyben a  helyesen válaszolók és a receptet beküldők között kisorsolunk 5 darab  Tchibo sütőformát.
A kérdés: Hány darab Tchibo üzlet található Magyarországon? A helyes válasz a weboldalon található. A válaszokat és/ vagy a receptjeiteket a blog email-címére várjuk: piszkeblog@windowslive.com Beküldési határidő: vasárnap éjfél.

Néhány adat még a formáról: 37x5x28 cm,
szín :antracit
Az egyes mélyedések - hat van összesen - űrtartalma 200 ml, mérete 9,5x9,5x5 cm.

A mély forma nálam nagyon jól vizsgázott - amellett, hogy ismerjük be, a sütés-főzés kedvelőinek soha nem lehet elég különféle alakú és méretű sütőformájuk :) - kellően súlyos, vastagabb falú darab, egyenletesen és gyorsan oszlatja el a hőt, ami az egyenletes sülés és a szép külcsín feltétele, és tényleg tapadásmentes, egyszerűen tisztítható, stabil, kifolyásbiztos.

Az első recept egy pikáns töltött padlizsán, amit a zsenge zöldbab mellett egy tejszínes-enyhén csípős szósz dob fel.



Hozzávalók: (6 darabhoz)

6 db kicsi, gömbölyded padlizsán
25-30 dkg zsenge zöldbab
1,5-2  dl tejszín
5 dkg darált mogyoró (diót vagy mandulát is használhatunk)
1 ek. sűrített paradicsom
fél kk chilipehely
összesen fél  kk. só
frissen őrölt bors

A padlizsánok kalapját levágtam, és nagyon vékonyan (különben sütés közben kifolyna a mártás) az aljukat is, egyenesre, csak azért, hogy stabilan megálljanak a formában- így 6 cm magas padlizsándarabokat kaptam. Karalábévájóval (de megteszi egy élesebb peremű teáskanál is) a padlizsánok magos belső részét kivájtam, az aljuknál óvatosan, át ne szakítsam a húst. A zöldségeket belülről sóval megszórtam és lefele fordítva, rácson hagytam kicsöpögni. Ehhez kb. 20-30 perc szükséges, addig elő lehet készíteni a zöldbabot, elkészíteni a szószt, előmelegíteni a sütőt.
Vizet forraltam, és a megmosott, megtisztított 5-8 centisre vágott zsenge zöldbabot 5 percre lobogó vízbe dobtam, majd leszűrtem. A mártáshoz a tejszínt és a többi hozzávalót simára kevertem, a zöldbabokat lazán besorakoztattam a padlizsánokba, amiket ezután  megtöltöttem a fűszeres-tejszínes szósszal és a 200 fokos sütőben 35-40 percig sütöttem. Már a sütés elejétől duplára hajtott, a zöldség tetejére csak lazán rátett  alufóliával védtem a zöldbabok végét a  Sütés közben a tejszínes mártás besűrűsödik és krémes állagúvá válik.

A mennyiségek azért hozzávetőlegesek picit, mert a padlizsánok mérete természetesen eltérhet. Nagyobb padlizsánok esetében felezzük a padlizsánokat és mindkét felét tölteni tudjuk.

Önmagában is nagyon finom, grillezett húsok mellé pedig könnyű köret.

(Dióval kicsit erőteljesebb ízű a szósz, mandulával a legkönnyebb, a zöldségek íze ekkor dominál a leginkább)

Variáció:

Füstölt sajtos szósszal:

175 gr tejföl
5 dkg reszelt füstölt sajt
2 egész tojás
bors
6 szelet bacon

A baconnal kibéleltem körben a padlizsánok kivájt belsejét, és így töltöttem meg a zöldbabbal és a sajtos szósszal.

Akkor tehát vasárnapig várjuk a válaszokat és a recepteket, amik

3 megjegyzés:

Anazar írta...

Pompás színek!!

Erika írta...

Ez nagyon jó!:))

Turák Kinga írta...

Megjött a forma,már csak idő kellene a kipróbálására! És még mini padlizsán is akad a kertben!

Related Posts with Thumbnails