2012. augusztus 15., szerda

Körtés-mogyorós fordított sütemény



Ahogy van banán- és tejcsoki bűnözés, ugyanúgy van körte- és karamellbűnözés is! Kevésbé elvetemültek persze ehetnek hozzá görög joghurtot, kis mascarponét vagy tejszínhabot.

Egyetlen bonyolultsága a receptnek, hogy a hosszasabb sütési idő miatt kifejezetten kemény, alig érett körte kell hozzá, hogy amikor kész, akkor ne ázott körtemaradványok üldögéljenek a süti leendő tetején, hanem finom, mogyorós aromával átitatott, picit üvegesre párolódott csinos körtenegyedek.

Hozzávalók: (20-22 cm-es kerek formához)
egy 175  gr-os natúr  joghurt, lecsöpögtetve
7+1 dkg vaj
2 ek. porcukor
14 dkg cukor
2 tojás
12 dkg liszt
8 dkg darált mogyoró
1 dkg kakaó
1 tk sütőpor
4 közepes körte
fél citrom leve

A sütőt 160 fokra előmelegítettem. A formát sütőpapírral béleltem, 1 dkg vajjal megkentem és egyenletesen rászitáltam a porcukrot.

A lisztet, a mogyorót, a kakaót és  a sütőport elkevertem.

A vajat kézi mixerrel habosra kevertem a cukorral, hozzákevertem a egyenként az egész tojásokat,  és   rászitáltam a száraz hozzávalókat. Egynemű masszává forgattam, a joghurttal lazítottam.

A körtéket  meghámoztam, negyedeltem, magházukat kivágtam, és a vágott felületüket megkentem a citrom levével.  A formába rendeztem őket, közéjük, majd rájuk kanalaztam a tésztát és óvatosan elegyengettem. 35-40 perc alatt sült készre, tűpróba után a nyitott kikapcsolt sütőben hagytam még 20 percre, majd   rácsra kifordítottam, így hűlt ki teljesen.


4 megjegyzés:

chriesi írta...

Úúúú ez nagyon ott van (már megint)! :)

Erika írta...

És milyen finom! Én tavaly sütöttem, de kávésan, de ez a mogyorós jól hangzik!

"saját levében" írta...

Nagyon filozofikus az az első fotó!

Névtelen írta...

Eredeti recept forrása? Esetleg link a lelőhelyre?

Related Posts with Thumbnails