2012. augusztus 8., szerda

Cukkinivirág bortésztában


Bármennyire menőnek és trendinek hangzik, nem árt tudni, hogy az-együnk-meg-mindent-ami-ehető jegyében született meg ez az étel, a nagyon szegény olasz (és görög)  parasztgazdák konyhájában az ezernyolcszázas években - egyébként  cukkini éppúgy Amerika felfedezése után került át Európába, mint a paradicsom.
A cukkini kétivarú,  lányvirágai a legjobbak a sütésre: ezeken már kisujjnyi vékonyan kezd fejlődni a leendő termés, de még tömör, zsenge, gyorsan átsül. Töltetlenül még így is elég karcsú, inkább előétel vagy étvágyfalat, de töltve már tartalmasabb, elegendő darabszámban előfordul, hogy egy férfi is képes jóllakni vele ebédre :)
A bortésztában sütést most próbáltam ki először - Jamie Oliver vidéki konyhájában láttam, a töltelék is nagyjából onnan van - és abszulút bevált, nekünk sokkal jobban ízlik, mint a klasszikus sörös.

Hozzávalók: (2 személyre, ha főétel)

4 cukkinivirág a terméssel együtt (a cukkinik kb.15 centisek)
25 dkg sovány tehéntúró vagy ricotta
2 közepes paradicsom
bors
2 ek parmezán sajt
8 nagy bazsalikomlevél
10 dkg liszt
1,7 dl száraz fehér bor

a sütéshez olaj

A paradicsomokat kimagoztam, apró kockákra vágtam, és a ricottához kevertem a sóval, borssal, az apróra vágott bazsalikomlevéllel és a sajttal. (A történeti hűség kedvééért el kell mondjam, hogy nálunk kevés apróra vágott csípős kolbász is került bele, tudjukkimiatt.)
A cukkinikat valamikor reggel kell leszedni, mielőtt a virágaik kinyílnának, és a hűtőben pár óráig még bírják.
A szirmokat nagyon óvatosan széthajtva ki kell vágni a bibét és a porzókat.
Egy kiskanál segítségével töltöttem meg a virágokat, mikor már benne van a töltelék, lehet visszaformázni helyes kis buzogánnyá a virágokat, a szirmokat visszahajtva a töltelékre.
A lisztet egy habverővel simára kevertem a hideg borral - olyan sűrűségű tésztát kell kapni, hogy az ujjunkat próbából beledugva bevonja azt - és beleforgattam a cukkinikat, majd azonnal a felforrósított olajba raktam. Mivel ezer éve nem sütöttem bő olajban semmit, és a legjobb serpenyőm is jó nagy, így egyet fordítanom is kellett a virágokon, így 2-2 perc volt oldalanként sütés. A forró olajból kiszedve lecsöpögtetve, forrón tálalható.

Bár a sült zöldség könnyít rajta, az olajban sütés miatt szerintem valami kis köret, vagy kenyérféle szükséges mellé, na és a maradék bor is jól csúszik hozzá.


4 megjegyzés:

Kriszta írta...

Tegnap én is pont cukkinivirágot készítettem. És mivel nem volt itthon sör, bort öntöttem a tésztába. Nem is tudtam, hogy a nagyok is így készítik. :)

"saját levében" írta...

Üdv a klubban!

Blogkonyha írta...

Szuper jól néz ki! Már csak meg kéne kóstolnom...

Piszke írta...

Én se tudtam, hogy a nagyok így csinálják :) - de nekünk sokkal jobban bejött a boros tészta. Legközelebb almával fogom csinálni és fahéjas cukorral...

Krisz, egészen más íze van az ennyire zsenge cukkininek... omlós, nem szívja meg magát olajjal, mégis puha, picit ress, de mégis gyenge..
már nő a következő adaghoz való :)

Related Posts with Thumbnails