2012. július 24., kedd

Áfonyás sajttorta


Benne van minden jó.. és amióta az málna áfonya ugyanúgy aranyárban van, mint a málna, hajlamosabb vagyok inkább elcsábulni rá, főleg, hogy málna terem (idén: megég) a kertben. És csak 15 dkg elég ehhez a tortához, ami komoly mennyiség ahhoz képest, amennyi egy áfonyás joghurtban van :).

Hozzávalók: (18-20 cm-es kapcsos  formához)

15 dkg keksz (teljes őrlésű vajasat használtam de pl a Győri zabkeksz is tökéletes)
3 dkg puha vaj

40 dkg krémsajt
15 dkg cukor
2 tojás

15 dkg áfonya
1 ek cukor
1 púpozott teáskanál étkezési keményítő


A kekszet aprítógépben összetörtem, elkevertem a kekszmorzsát a vajjal és  egyenletesen a kapcsos tortaforma aljára nyomkodtam.180 fokon 10 percig elősütöttem.

Addig a krémsajtot egy nagy, mély tálban 3 percig a kézi mixerrel  nagy fokozaton habosítottam, alacsony fordulaton hozzáadtam a cukrot, a vaníliakivonatot, és  egy csipet sót. Ezután a krém közepébe mélyedést csináltam, beleütöttem 1 tojást, és csak annyi ideig kevertem alacsony fokozaton  mixerrel, míg egynemű lett kevés, körülötte lévő krémmel, majd lapáttal összeforgattam a krém többi 90%-ával. Ugyanígy kevertem hozzá a másik  tojást is. Így elkerülhető, hogy a felvert tojással sok levegőbuborék kerüljön a masszába, amitől azután rengeteg kráter jelenne meg sütés közben a torta felszínén.

Egy teáskannában vizet forraltam.

Az áfonyát botmixerrel pürésítettem, hozzákevertem a cukorral elkevert étkezési keményítőt, felforraltam, addig amíg elkezdett besűrűsödni.

Az átsült tortalapra öntöttem a sajtkrémet, majd az áfonyás masszát kiskanállal elosztottam a tetején - ez  belesüllyed a sajtkrémbe, és már lehetett is márványozni egy villával. Minél többet keverjük, annál homogénebb lesz a minta -és az áfonyás sajtkrém-, ez már ízlés dolga, viszont a sütési idő is rövidül: a keményítő miatt hamarabb megköt a sajtkrém.

A kapcsos formát alul 3 réteg alufóliába burkoltam, egy mélyebb tepsibe raktam, feléig felöntöttem az időközben felforralt vízzel és 160 fokos sütőben 50 percet sütöttem. (Ha kevésbé márványos a tortánk, akkor a sütési idő plusz tíz perc, és a torta közepe így is rezgős marad, de a kihűlés és hűtés során tökéletesre szilárdul.)


Kihűlés után jól behűtve az igazi, és gyönyörűen vágható.

Kedvenc málnás sajttortámból indultam ki.


3 megjegyzés:

Nany írta...

"málna ugyanúgy aranyárban van, mint a málna," Bár szerintem mindenki tökéletesen érti... CSodás... Az egyik nagy kedvencem!!!!

Piszke írta...

javítva :D

Unknown írta...

Megcsináltam ezt a gyönyörű tortát.Valami eszméletlen.Még a páromnak is nagyon ízlett,pedig nem szereti az áfonyát("törpkaja").A kedven sütik között mentve.Nagyon könnyű megcsinálni,bár elsőre kicsit komplikáltnak tűnt.

Related Posts with Thumbnails