2012. június 28., csütörtök

Gazpacho - hideg spanyol paradicsomleves



Jön a meleg, igyunk levest!

Van már a blogon egy, meg egy másik, ez meg az eddigi legjobb. Csak akkor lett volna ennél is jobb, ha már érik a kertben a paradicsom. Nem is tudom, hogy a kovászos uborka-zeller-krémleves - jön az is - vagy ez a nyerő a hideg leves kategóriában, mert bár egy jó hideg gyümölcsleves is be tud találni, amikor tényleg döglesztő a hőség, az ilyen savanykás-fűszeres zöldséglevesek pótolják igazán a mindenféle sókat -majdnem egy pohár  hideg sör kategória :).

Hozzávalók: (2 személyre)

fél kg érett paradicsom
20 dkg uborka, felkockázva
egy kis fej lilahagyma, felkockázva
2 gerezd fokhagyma
kis csokor petrezselyem
2 ek. tokaji aszúecet (egyszerűen más kategória.-. sima borecetből inkább csak egy)
6-8 levél bazsalikom

A paradicsomok héját keresztben bevágtam, egy mély tálban forró vízzel felöntöttem és 5 percig állni hagytam őket. Ezután a héjukat lehúztam és az összes többi hozzávalóval botmixereztem.
Egy nagy szitán gyorsan átpasszíroztam, hogy a magoktól megszabaduljak, és jól behűtöttem. Kevés kenyérkockával lehet mg sűríteni, a tálaláshoz pedig jöhet még apró kockára vágott lilahagyma, uborka és pirítottkenyér-kocka is.

1 megjegyzés:

Judyt írta...

HUh, én pár napja ettem /ittam:)/ egyet pont azzal a céllal,hogy milyen jó lesz melegben... Erre kb meleg volt és csípős...Úgyhogy még jobban melegem lett :S Pedig én is úgy tudtam,h hidegnek kellene lennie...

Related Posts with Thumbnails