2012. április 25., szerda

Almás-diós sült camembert



A sütni-főzni nem tudóknak, elfoglaltaknak, fáradtaknak, lustálkodni vágyóknak ideális receptje, emellett meg olyan finom, hogy a kicsit is hozzá nem értők gondolhatják rólunk, hogy micsoda jóízlésű és tehetséges szakácsok vagyunk. Sokan a fokhagymával tűzdélt változatot csinálják ebből, de szerintem egy jó sajt elég brutál ízű egyébként is, ezért inkább  a hidegen is passzoló alma-dió kombóra szavaztam. Ha van sok kicsi, egyszemélyes, de sajtméretű hőálló tálkánk, akkor abban a legjobb sütőbe tenni, ekkor a legegyszerűbb tálalni is, és egyszemélyes fondüként kezelhető - arra kell vigyázni, hogy a külső kéreg ne sérüljön, mert akkor odakaphat az edényhez a kifolyó belseje. Ha pedig a ráöntött konyak mellett, amikor a sütőből kivesszük, merőkanálban melegítünk is még kicsit,  a merőkanalat a láng felett megbillentve meggyújtjuk az alkoholt és a sajtra öntjük, egyenesen varázslónak fogunk látszani kiskorú hozzátartozóink szemében. Akik ennek ellenére és  ezek után is, és nem is az alkohol miatt képesek mégis  inkább rántott sajtra szavazni, lehetőleg trappistából, anya :)

Hozzávalók: (4 személyre)

személyenként 1 db 100-125 gr-os camembert
1 nagy savanykás, kemény húsú alma
2 marék dió
4 ek konyak
kevés olívaolaj vagy vaj
frissen őrölt bors

rozskenyér(szerintem)

 A sajtokat egyenként az enyhén kiolajozott, dupla alufóliára helyezzük, az alufólia szélét körben felhajtjuk. A kis kockákra vágott almát és a durvára vágott diót a sajt tetejére szórjuk, meglocsoljuk a konyakkal, borsozzuk.
180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Ekkor a sajt kezd púposodni, ami azt jelenti, a belseje tökéletesen megolvadt.

A sütőből kivéve a fent leírtak szerint flambírozhatjuk is. Azonnal, forrón tálaljuk.

1 megjegyzés:

NEDUDDGI írta...

Ez nekem nagyon finomnak tűnik, uhhogy ellesem, és beillesztem a táncrendembe.
Maradok 10-telettel NEDUDDGI

Related Posts with Thumbnails