2011. november 11., péntek

Halas könyvajánló és lazacfilé citromos-mézes-rozmaringos öntettel

Csak Halakkal Ne Kelljen Dolgozni. Ez volt az én jelszavam sokáig. Csúszós, nyálkás, ismeretlen. És hát valljuk be, egy kontinens közepének alföldje kellős közepén felnőtt gyerektől, aki a holtág partján üldögélő horgászokat csak a táj díszletelemének tekintette, és eszébe se jutott, hogy esetleg nem a zen, hanem tenyésztett ponty kifogása céljából ülnek ott, távoli. 
Nem segített ezen hogy szerintem a legutóbbi időkig a halas pultokra korántsem a tenger friss illata volt jellemző, és cseppet sem volt vonzó  karácsony előtt az egy köbméteres medencébe zsúfolt 300 kövér ponty látványa sem. Kellett hozzá inkább egy kis tapasztalat, amikor kiderült, hogy  szerencsésebb tengerparti országokban milyen jókat lehet enni halból, és már nem tűntek riasztónak a különféle herkentyűk sem.De ahhoz, hogy az otthoni étrend részévé váljon a hal, nem elég a javuló kínálat. Tudás is kell. Mit,  hogyan, mivel.




Ehhez tökéletes segítség a Halak és halételek. Olvasmányos formában ismertet meg a legfontosabb halfajokkal, legyen az sós- vagy édesvízi honos, tulajdonságaikkal a természetben és a főzés során egyaránt, kiigazít az ezerféle elnevezésben sőt, a  konyha-és kultúrtörténeti vonatkozásokban is. A másik főszerep a recepteké, tagolt, amatőr számára is jól követhető, pontos receptleírásokkal, amelyek végén van javaslat a helyettesíthetőségre és az ételhez illő borra is. Minden recept tartalmaz fantáziadús köretet/és vagy salátát is, ami még külön segítség az ízek összepárosításában. A recepteket megelőzően megismertet a halakhoz alkalmazható főzési technikákkal, fűszerezéssel, sőt tanácsot ad a halvásárláshoz is.
Nekem kifejezetten teszik a könyv belső, klasszikus-konzervatív grafikája, visszafogottsága, a plasztikus fotók, talán csak a külső borító lett inkább tankönyvszerű, bár kétségtelen, aki megveszi, és elolvassa, komoly tudással is gyarapszik majd, nemcsak jó receptekkel. Így végül is egyensúlyban marad a szerzőpáros két tagjának személyisége, Hoitsy György halbiológus komolysága  és Szabó Péter halséf (akitől recepteket az oceancowboy blogon is találsz)  lendületes, egyéni stílusa.

Kedvcsinálónak pedig itt egy recept a nyolcvanból, egyszerű, gyorsan elkészíthető, és mégis összetett ízű.

Hozzávalók: (2 személyre)

2db 15 dkg-os bőrös lazacfilé
1 citrom
1,5  ek méz
2 ág rozmaring
1 kk. víz
1 tk. konyak
kevés vaj


A citrom lereszelt héjából, fél citrom levéből, a mézből és az apróra vágott rozmaringból a pici vízzel és a konyakkal sima öntetet kevertem. A halat bőrös felével lefelé kivajazott teflonserpenyőbe raktam, megkentem az öntettel és 180 fokon 10 percig sütöttem.


Az eredeti recept vajban pirított újkrumplit és spenótot ajánl mellé, lilahagymás rucola- és madársalátával, koktélparadicsommal és lime-os öntettel.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails