2011. november 16., szerda

Almatorta és könyvajánló



Már tavaly ősszel megfogadtam, hogy ha belefér, akkor minden héten lesz itthon almás édesség - az alma egészséges, kiváló fajták teremnek itthon, és igenis  több figyelmet érdemelnek, mint a kétségtelenül csábos külsejű egzotikus gyümölcsök. Idén, azt hiszem, jobban sikerül majd teljesíteni, ez látszik is majd az itteni  recepteken.

Ez az almatorta egyszerű és tökéletes, a nemrég megjelent Tésztavarázs című könyvből származik, amit a Michael Roux francia séf írt.



A család, két testvér és egyikük fia, két étterme összesen hat  Michelin csillaggal büszkélkedhet, így a receptek minőségéhez nem férhet sok kétség. A most megjelent első könyv a süteményekhez használt tökéletes alaptésztákat ismerteti, fázisfotókkal, és rengeteg receptet tartalmaz ötletes felhasználásukhoz, ami nekem különösen tetszik hogy sok sós variáció - álom leveles tésztákkal, aminek a házi elkészítésével ezután  biztos meg fogok majd próbálkozni - is van benne. Emellett elfér néhány jó tanács az alapanyagokról, vannak klasszikus édes és sós mártásreceptek és rengeteg gyönyörű fotó. Külön érdekessége, hogy teljesen a kézművességre helyezi a hangsúlyt: sehol egy Kitchen Aid, Thermomix vagy spéci csili-vili konyhagép: a két kezünk is elég ahhoz, hogy élményt varázsoljunk a tésztakészítésből és annak eredményéből.
A könyvet a TB kiadó adta ki - Gordon Ramsey vagy Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfjének könyve is nálunk jelent meg.

Hozzávalók: ( a tészta 2 db 20 cm átmérőjű formához elég)

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj kis kockákra vágva
1 tojás
1 ek. kristálycukor
fél tk. só
40 ml hideg víz
kevés citromlé
-
a töltelékhez: 8egy 20 cm-es formához)
4 nagyobb alma (jonatánt használtam)

8 dkg cukor
40 ml víz

A liszt közepén képzett mélyedésbe halmoztam  a víz kivételével az összes többi hozzávalót, apró, gyors mozdulatokkal  morzsalékossá gyúrtam, és beledolgoztam a vizet, míg kezdett összeállni. Néhány gyors gyúró mozdulattal összeállítottam és kicsit pihenni raktam a hűtőbe. A tészta felét  kinyújtottam és kibéleltem vele egy 20 cm átmérőjű sütőformát.

Az almákat meghámoztam  félbevágtam, kimagoztam, és a fél almákból kétoldalt egy-egy ujjnyinyit levágtam ( Így a maradék egyenletes szeletekre vágható) Az almadarabokat citromlével megkentem, ne barnuljanak.. A külső levágott széleket 30 ml vízzel leöntve, 4 dkg vajjal és egy tk. vaníliapasztával kis lángon  puhára főztem,és pürésítettem.A maradék almát egészen vékony szeletekre vágtam. A kissé kihűlt pürét a tésztára kentem, elrendeztem körben az almaszeleteket és 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütöttem.
A cukrot a vízben melegítve feloldottam és az almák tetejére kentem.

A recept a fenti könyvből.

3 megjegyzés:

Vesta írta...

Tessék a Konyhasónapló árválkodó gasztronómia rovatára is gondolni és ezt a jó kis könyvajánlót (meg a még jobb halasat is!) felrakni oda!

"saját levében" írta...

Kár, hogy kifogyott a mogyorókészleted, mert az ilyen tésztákba bele lehet gyúrni egy kis csonthéjast vagy a tetejére szórni. :))
Konyhasónapló? Igen! Ne várd meg míg tüntetők követelik a posztot a konyhaablakod alatt!

eszsara írta...

Nem reklámként, de a bookline-on most 30%-os akcióban van a könyv...

Related Posts with Thumbnails