2011. október 6., csütörtök

Süldőcsászár-tekercs


Most, hogy mindjárt itt a hétvége - sőt esetleg esni is fog két hónap után először - lehet gyúrni a gyors salátáknál vagy leveseknél komolyabb dolgokra is, például egy jó nagy darab, enyhén zsíros húsra....
Tudom, a süldőcsászárhoz a legfontosabb hozzávaló egy tuti hentes. Ahol lehet egyáltalán ilyet húst  kapni. Én most kedves gasztrobloggeri együttműködés keretében szereztem be a Vásárcsarnokból, hogy azután egy hétre rá helyben  is belefussak, az ment gyorsan a mélyhűtőbe, így most, hogy lassan egy éve megláttam a GoodFood címlapján mindjárt gyorsan megcsinálom kétszer, annyira jó lett. Olyan igazi vasárnapi együnk-sok-húst-és-aludjunk-rá-egyet-délután. Mostmár tényleg jöhetne egy  kis eső vagy fagy is, mert olyankor az igazi.

Hozzávalók: (4-6 személyre)

2-2,5 kg-os süldőcsászár
3 nagy gerezd fokhagyma
2 ek. friss kakukkfű
1 chilipaprika
bors
néhány evőkanál olaj

A fokhagymát lereszeltem, igazságosan elosztottam a húson, megszórtam   a kakukkfűvel és a kimagozott, apróra vágott chilivel, sóztam, borsoztam és a húst a bőrös felével kifelé feltekertem. Hústűvel rögzítettem, majd ujjnyi közöket hagyva (ez lesz pont egy szelet) körbekötöztem.

Egy nagy, vastagabb aljú serpenyőben kevés olajon körbepirítottam, közben a sütőt 140 fokra előmelegítettem. Sütőpapírral bélelt tepsiben , egy citrom levével is lelocsolva lefóliázva sütöttem két és fél órát, majd a sütőt 175 fokra felvéve fél óra alatt kapta meg a bőre a végleges színét és lett klassz ropogós. Mivel fiatal disznóból volt,magasabb víztartalmú a hús,  nem kellett alá tenni semmit, és a lassú sütés miatt szépen egyenletesen kisült belőle a zsír nagy része is. Aki finnyás, vagy fogyózik, az meg tologassa a tányér szélére azt a keveset, amit talál a puha, omlós húsrétegek között.

GF 2010 októberi recept, nagyjából.

3 megjegyzés:

Éva írta...

Szóhoz sem tudok jutni annyira guszta, elteltem a látvánnyal! Na jó azért másabb lenne megízlelni!:-)

Nelli írta...

Éppen most készítettem, de nem tekercsben.Ki fogom így is próbálni,mert nagyon guszta.A chili érdekessé teszi biztosan.

Piszke írta...

Nem lesz ennyitől csípős, de ad egy kis aromát. Legközelebb két chilit kap:)!

Related Posts with Thumbnails