2011. augusztus 17., szerda

Salsa brava




Alap spanyol tapas-szósz az egyszerű sült krumplihoz, ami így mindjárt patatas brava (bátor krumpli) lesz. Vagyis csak bátraknak, akik csípik a csípőset. A sült krumpli-ketchup páros élvezetét én inkább a gyerekekre hagyom, de ezzel a a szósszal nagyon eteti magát a krumpli, és ha nincs otthon sör, inkább szaladjunk le gyorsan a boltba előbb...
A szósz mennyisége bőven elég egy baráti sültkrumplizáshoz, de kigőzölt üvegben simán eláll a hűtőben mint univerzális csípős szósz, de mégis frissen a legjobb. Az alábbi verzió merőben önkényes arányokat takar, a paradicsom az alap, a többi hozzávaló aránya egyéni ízlés dolga de kinn állítólag minden magára valamit adó tapas bárnak megvan a titkos receptje.

Hozzávalók:

50 dkg érett paradicsom
1 zöldpaprika
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis chilipaprika
3 ek olívaolaj
1 kávéskanál őrölt paprika 


A paradicsomokat kimagoztam, minden hozzávalót apróra vágtam. Először kicsit megdinszteltem az olívaolajon a hagymákat és a zöldpaprikát, majd hozzáadtam a paradicsomot is, sóztam, levettem a lángot, és fedő alatt 10 percig pároltam  zöldségeket. Ezután levettem a fedőt, besűrítettem a szószt. Ha elég apróra vágjuk, turmixolni sem kell, teljesen homogén viszont csak úgy lesz, mert agyonfőzni nem szabad. 
Én még a franciaországi készletekből egy kis csípős espelette paprikát raktam bele sima fűszerpaprika helyett, így a chilivel együtt jó csípős lett; de enélkül is lehet óvatoskodni a chilivel, aki nem bírja, inkább két részletben tegye hozzá a biztonság kedvéért.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails