2011. február 12., szombat

Fánk fahéjas cukorral, narancssziruppal Thomas Kellertől (VKF! XL.)

Egy hétvégén sütöttem a klasszik Horváth Ilona fánkrecepttel -  hát mindketten tudnak valamit :D. És szerintem más fánkrecepttrel is ki lehetne próbálni, bármennyire is nagy gyakorlatot és precizitást igényel a fánk sütése állítólag, hogy pihenjen egy éjszakát a hűtőben. T.K. szerint ugyanis ezalatt annyit fejlődik a tésztában a glutén, hogy másképp el nem érhető ízt és textúrát eredményez. Biztos - mert az itthoni  két Fő Édességkritikus szerint ez a fánk még sokkal finomabb volt, mint a déli klasszikus baracklekváros eresztés, és igen sérelmezték, hogy ekkora tésztamennyiségből csak kb.10 darab lett. Az éjszakai pihentetés miatt tökéletes hétvégi reggeli-adag, mazochistábbak vagy ráérősek persze hétközben is kényeztethetik a családot, nálunk ilyenkor csak  müzli-tej kombóra van idő.

Van viszont egy nagyon érzékeny pontja az ügynek, az olaj hőfoka. Ez mondjuk más fánkfajtáknál is kritikus ügy, hiszen ha elszúrjuk, a fánk belül nyers maradhat, míg kívül megég; ezek a fánkok talán nem annyira érzékenyek, viszont abszolút tökéletesek tényleg az ajánlott 180 fokon lesznek.Kívül sötét aranybarna, belül hatalmas levegőbuborékok, éppcsak el nem repül.

Hozzávalók:

a kovászhoz:
0,6 dl plusz egy evőkanál langyos víz 
7 gr friss élesztő
6,5  dkg liszt
a tésztához

7 gr friss élesztő
2 ek. langyos tej
13 dkg  plusz 2 ek.  liszt 
3 tek cukor
1 tk. só
3 tojás sárgája
3 dkg langyos olvasztott vaj

a sütéshez olaj

4 ek cukor/porcukor 1 púpozott tk. fahéjjal keverve


A kovászhoz az élesztőt elmorzsoltam és simára kevertem a vízzel és belekevertem a lisztet is, majd 1 órán keresztül folpackkal letakarva pihenni hagytam. (Cukor NEM kell bele) Ennyi idő alatt szépen a duplájára nőtt.

A tésztának úgy kezdtem neki, hogy az ehhez való élesztőadagot a tejben simára kevertem, hozzáadtam a lisztből  9 dekát, a cukrot, a tojássárgákat egyenként, a vajat, és egy percig kevertem a mixer dagasztókarjaival. Ezután adtam hozzá a kovászt, majd a maradék lisztet (4 dkg plusz két evőkanál) és a legeslegvégén a sót. Ezután kb. 5 percig nagy fokozaton dagasztottam, míg szépen elvált a tál oldalától.Itt egészen kevés lisztet esetleg lehet még adni hozzá, ha túl gyengének tűnik a tészta; nekem nem volt rá szükség.

Ezután a tészta folpackkal letakarva 12 órát  töltött a hűtőben.

Másnap enyhén lisztezett felületen centi vastagra nyújtottam, kiszaggattam, letakarva 15 percig kelesztettem még, majd 180 fokra forrósított ujjnyi olajban kisütöttem. Az eredeti recepttel szemben az ide-oda forgatás nekem nem jött be, csak ahogy szoktam, felső felét először az olajba helyezve, majd egyszer megfordítva sültek oldalanként kb. fél-fél perc alatt, egyszerre csak 2-3 fánk, hogy  ne hűtsék le nagyon az olajat.

A kiszúrt  közepek vicces kis kerek labdává sültek, a gyerekeknél ennek frenetikus sikere volt.
A forró fánkokat fahéjas cukorba forgattam.

Narancsszirup: két narancs leve, 2 ek méz lassan beforralva.

NSHP oldalán könyvjelzőztem a receptet még tavaly augusztusban.

7 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klassz lett, szuperek a fotók is:-))
Azt szeretném kérdezni, hogy a hűtőből kivéve, kinyújtás és szaggatás után neked elég volt 15 perc kelesztés? Nekem kb. másfél óra múlva lett duplája a hűtőből kivétel után.

Piszke írta...

Igen, elég volt. TK. nem ír duplára kelesztést, és tulajdonképpen teljesen a sütés közben keltek meg. A centi vastag kiszaggatott fánkoknak csak egy kicsit kell emelkedni a 15 percnyi kelés közben, és valahogy benne volt már a tésztában az erő a hűtőben éjszakázástól. Vagy az Erő :)

Moha írta...

Gyönyörűűűűű! Mondjuk nálunk dupla adaggal kell indítanom, a 10 db-t nálunk is sérelmezné a három gyerek:)

Borbély Anita írta...

Gyönyörűek a fánkok! Nem tudtalak kihagyni, vár rád egy díj. :) Anita

Kata írta...

Hűűűha! csak nálunk is duplán kellene indítani:)

Eszter írta...

Ez volt a mai desszert a gulyásleves után. Aztamindenségit! Első fánkom volt és jó választásnak bizonyult, mert nagyon finom. Igazi sikerélmény! Ismét köszönet! :)

Piszke írta...

Eszter, de jó ilyet olvasni :)!

Related Posts with Thumbnails