2010. november 15., hétfő

Kacsa zsályás sültalma-pürével





A tökéletesen összehangolt vasárnapi ebéd, már úgy értem, időre. A húslevesnek kell 3-4 óra minimum, a lassan sült kacsának/combnak is három, így azután, hogy  bezöldségeljük a levest, betoljuk a sütőbe a húst, máris takaríthatunk, vasalhatunk, moshatunk, kertészkedhetünk, gyakorol(tat)hatjuk az egyszerűsítést hatványokkal lustálkodhatunk tovább. Csak kell még valami könnyű köret hozzá, hogy a kacsazsír meg a tepertő ne csapja el a hasunkat.

Hozzávalók a kacsasülthöz (4 személyre):

1  pecsenyekacsa  vagy 4 comb

só, bors

1 fej hagyma
A megmosott szárnyast megtörölgetjük, a nagyobb hájdarabokat lemetsszük, sózzuk, borsozzuk, ahol a bőr alatt vastagabb a zsírréteg, óvatosan beirdaljuk, a hagymát a hasüregbe dugjuk.. Ha comból van szó, azt elősütjük, mint itt, ezután, illetve egyébként pedig 140 fokos sütőbe rakjuk és szép lassan megsütjük. Ha egész madár, akkor a végén rá lehet kicsit engedni a grill, vagy 10 percre feltekerni a hőfokot.

Hozzávalók az almapüréhez:

6 savanykás, keményebb húsú alma ( én Granny Smith-t használtam)

2 dkg vaj

6 levél zsálya

kevés kakukkfű

Az almákat körben bemetszettem és a sütési idő felénél a kacsa mellé raktam. A vajat felolvasztottam, a zsályaleveleket és a kakukkfüvet  apróra vágva rádobtam,  kevergetve jól  összemelegítettem és  állni hagytam.
Amikor a hús kész lett, úgyis pihentetni kell kicsit;  a vajat újramelegítettem, leszűrtem,  az almák puha húsát kikapartam a héjából,  és  összeturmixoltam a vajjal.
Ez egy könnyebb köretvariáció a portóis-aszaltszilvás-diósnál, de legalább olyan jól sikerült.



1 megjegyzés:

"saját levében" írta...

Jól csúszott, az látszik a képen!

Related Posts with Thumbnails