2010. május 11., kedd

Csirkés-spárgás canelloni


Még hallgat egy csomag zöldspárga a hűtőben, de nem fogja idetolakodni magát, lesz belőle valami, leves, vagy rizottó, vagy egy tömbnyi zöld fagyasztott UFO a mélyhűtőben, augusztusban felismerhetetlenül, vagy valami hasonló.

A canelloni viszont elfogyott a hétvégén, persze a konzervatív fiatalságnak csak paradicsomos-húsos mártással, lehet, kellene még egy dobozzal beszerezni, mert ez a csirkés-spárgás azért nem volt rossz.



Hozzávalók: (8 canellonihoz)


25 dkg darált csirkehús

1 mozzarellagolyó

8 szál zölspárga

1 ek olaj

1 ek aprított bazsalikom (nálam görög)

1 tk. só

kevés bors

2 dkg vaj

2 dkg liszt

2 dl tej

csipet só


A csirkehúst a forró olajon átpirítottam, sóztam, borsoztam, belekevertem a kis kockákra vágott mozzarellát és a felaprított bazsalikomot, a tésztába töltöttem és beleszúrtam a zöldspárgát is a közepébe.

A forró vajra szórtam a lisztet, kicsit átkevergettem, hideg tejjel felöntöttem, sóztam és a rugós habverővel simára kevergetve besűrítettem a besamelt.

A töltött tésztákat egy kisméretű kivajazott-zsemlemorzsázott jénaiba rakosgattam, leöntöttem a besamellel, rászórtam a maradék húsos keveréket is és 180 fokon 35 perc alatt készre sütöttem - az első 20 percben alufóliával lazán letakarva.


A képen: görög bazsalikommal.
A görög bazsalikom (bokros bazsalikom) a nagylevelű, egynyári, és a multikban kapható, nekem erősen agyonműtrágyázottnak tűnő (és igen gyorsan elfogyó) példányokkal szemben létezik évelő változatban is. Levelei apróbbak, illata erős, aromája ugyanolyan, bár megfőzve kicsit gyengébbnek hat. Laza szerkezetű, meleg talajban éri jól magát, és még az idei 70 centis hó sem ártott meg neki. Néhány év alatt sikerült már kiszorítani két klasszik pozsgást a támfal kövei közül, pedig nyáron nem kímélem, minden bazsalikomos kajába ez kerül. Nem tudom, a magról vethető évelő-e, én ezt 10x10es cserépben vettem egy kertészetben, néhány éve, azóta fél négyzetméternyi helyet verekedett ki magának....



1 megjegyzés:

á la carte kulinaria írta...

Jól néz ki!
Nálam nem marad meg a bazsalikom... mi lehet a gond vajon? Pedig fél négyzetméternek én is örülnék : )

Related Posts with Thumbnails