2010. január 6., szerda

Fehérzöldség-krémleves narancsos-diós vajjal






Nem ez volt a karácsonyesti leves, bár annak is tökéletes lett volna; amióta gyerekeim szerelembe estek a Vichy-krémlevessel, nálunk minden ünnepi alkalom automatikusan Vichy-krémlevest követel, ezenkívül - habár eredetileg ez hideg nyári leves volt - minden őszi-téli hónapban minimum egyszer hétvégén is főznöm kell. A Gasztrotipp Színes Karácsony receptversenyére készült a leves, ahol eredetileg leves-főétel-desszert sort akartam csinálni, ha már színes, akkor fehér-arany témakörben, de a próbapisztráng pirított mandulás mandulás-fehérboros mártásban végül is lemaradt időhiány miatt, mintha tudta volna, merthogy pisztráng után hiába szaladgáltam már napokkal az ünnepek előtt, a nagy válság miatt (pisztráng-válság...) nem kaptam.

Lengyelországban a krumpli és mindenféle gyökérzöldség hagyományosan gyakran kerül az asztalra az őszi téli időszakban; finom creme fraiche felhőkkel koronázva kaptam októberben Varsóban, és azt hiszem valamennyire sikerült megidéznem, majdnem olyan finom lett.




Hozzávalók

20 dkg zeller

20 dkg petrezselyemgyökér

15 dkg krumpli

5 dkg hagyma (vörös, de ugye az valójában fehér)

4 dkg vaj

kevés bors

1 tk. só

1,2 liter csirkehúsleves

2 dl tejszín

-a narancsos-diós vajhoz:

3 ek. dió

fél narancs reszelt héja

6 dkg vaj

1 kk. cukor

nagy csipet só

frissen darált bors


A zöldségeket megtisztítottam és vékonyra szeleteltem. A felolvasztott vajon megdinszteltem a krumpli kivételével az összes hozzávalót.
Hozzáadtam a krumplit, felöntöttem a húslevessel,sóztam, borsoztam és kb. 25 perc alatt puhára főztem.

Amíg főtt a leves, a diót teflonserpenyőben 1 tk cukorral, egy nagy csipet sóval és frissen őrölt borssal kevergetve megpirítottam. Hűlni hagytam, majd összedolgoztam a puha vajjal és fél narancs reszelt héjával. Pár mm. vastagon simára kentem a masszát egy tányéron és betettem 10 percre a mélyhűtőbe, majd csillag alakú formával kiszúrtam.

A megfőtt zöldségeket a levessel együtt simára turmixoltam, hozzáöntöttem 2 dl tejszínt, azzal újra majdnem forrásig melegítettem.

A diós vajcsillagokkal tálaltam a forró levest.

A krémleveshez hasonlót egy lengyel étteremben ettem az ősszel, a diós vajcsillagok eredeti ötlete az Évszakok konyhája c. szakácskönyvből való.





2 megjegyzés:

gren írta...

diós vajcsillag!! nem tulzás ez? :))

Piszke írta...

ááá.. a zöldségben nincs semmi kalória!

Related Posts with Thumbnails