2009. október 27., kedd

Kókuszos keksztekercs




Ugyanabban a kisvárosban nőttek fel, közel egykorúak, és ugyanabba az általános iskolába jártak. Mint 20 évvel később kiderült, annyira közel laktak egymáshoz, hogy az egyik teraszról a másik erkélyre könnyen átintegethettek volna egymásnak. Van még persze számos, pusztán csak a "Férfiak......" címszó alá besorolható hasonló tulajdonságuk még, de azt, ugye, felesleges részletezni.
Emellett mindketten megátalkodott kókusztekercsrajongók.

Megismerkedni pedig úgy ismerkedtek meg, hogy egy másik meg egy harmadik városban feleségül vettek egy-egy nőt, akik még életükben nem csináltak kókusztekercset addig. Így boldogan megegyeztek abban is, hogy a kókusztekercs-nem-készítés az elnézhető volt a kapcsolat vadvirágos hajnalán, de ezután, bizony, válóok.

A hugomnak nehéz dolga van, mert anyós-após kókusztekercsének színvonalát nehéz hozni, a hihetetlen mérnöki precizitású külsőről nem is szólva, nekem meg ugyan itt a tuti recept tőlük, de könnyen hivatkozhatok arra, hogy ezt még anyósom se szerette csinálni, úgyhogy ha egyszem kisfia kókusztekercsre vágyott, kénytelen volt még a segítségét (!!) is felajánlani neki. Így a kókusztekerccsel való vacakolás közben (mert azt senki se mondja, hogy ez egy egyszerű, sütés nélküli sütemény) kicsit el tudok szórakozni azon, hogy magam elé képzelem az Embert, amint lelkesen nyújtja a kekszmasszát, vagy netán habosra keveri a vajkrémet.

Na, ettől mindjárt viccesebb a kókusztekercskészítés.

A kókusztekercsfüggés viszont, úgy néz ki, genetikus, és az Y kromoszómához kötődik, mert tegnap a Nagyobb ezt kért reggelire.



Hozzávalók:

50 dkg darált háztartási keksz

6 dkg kakaópor

15 dkg porcukor

2 dl feketekávé

1 dl rum (vagy rumaroma és tej)

-a krémhez:

25 dkg vaj

20 dkg porcukor

5 dkg kókusztejpor (dm-ben mindig van)

-a nyújtáshoz:

10 dkg kókuszreszelék


A tekercs tésztájának hozzávalóit összekevertem, úgy, hogy egy nem túl puha, de gyurmázható masszát kaptam. Kicsit függ a folyadék mennyisége a kekszpor nedvességtartalmától, a lényeg, hogy szobahőmérsékleten kellemes, linzertészta állaga legyen. Ha szárazabb, törik majd a nyújtáskor és a feltekeréskor. Ilyenkor óvatosan adagoljunk hozzá még a folyadékokból, ízlés szerint.

A krémhez habosra kevertem a vajat a porcukorral és a kókusztejporral.


A kekszmasszát két részre osztottam, és kókuszreszelékkel beszórt folpackon kb. 35X20cm-es, vékony lappá nyújtottam - a tészta tetejét is kókuszreszelékkel szórtam, ne ragadjon a nyújtófához. Ezután megkentem a krém felével - kb. 0,5 cm vastagra jön ki, ezt a mennyiséget lehet csökkenteni -5dkg vaj és -5 dkg porcukor mennyiséggel az alap elkészítésekor, és ezzel helyes félcentis szeletek alapulvételével szeletenként máris spóroltunk vagy 10 kalóriát... - és szép óvatosan, amennyire csak lehet szorosan feltekertem.

A folpackba csavarva kb. két órai hűtés után már szépen szeletelhető, és ez a mennyiség egy hosszú hétvége sütiigényét is képes kielégíteni.

Ja, mielőtt jönne a gyámügy, én a rumot feleztem és felforraltam a tejjel, így ehettek belőle a gyerekek is.


A recept némi módosítással - plusz kókusztejpor, mínusz porcukor- a hugom férjenek szüleitől való.

8 megjegyzés:

  1. Hát elég jól néz ki!
    És a gázzal / villannyal is rendesen takarékoskodtál!

    VálaszTörlés
  2. Most jövök a boltból és mit láttam? A Detki Keksz villámgyors dobozos keksztekercsét. Van benne kekszpor, vaníliapor meg kókuszreszelék. Már csak egy kis víz és kész is! Tiszta Amerika!

    VálaszTörlés
  3. Igen, ez is beillik a muffinpor, palacsintapor és pizzatészta-por receptek sorába. Ha valakinek nincs mérlege, se evőkanala, és nem is akar venni, annak végülis tökéletes :DD

    VálaszTörlés
  4. na de ha már műízűt akarnék, vehetnék kész kókusztekercset is az édességboltban, nem? :) legalább nem áltathatnám magam azzal az illúzióval, h. én "sütöttem" félkész porból ;)
    viszont a kókusztejpor nagyon jó ötlet! amikor még nővérem tekercselt házilag, annak mintha vmi pici citromos beütése is lett volna... persze az még a kókusztejpor előtti időkben volt :)

    VálaszTörlés
  5. Na, ez a másik, amit eldugok előle.
    Nem lehetne hogy kelkáposztafőzelékeket tegyél föl inkább????

    VálaszTörlés
  6. Csuszta, szerintem kókusztekercsben a negatív csúcs amit vásárokban meg búcsúkban árulnak. Szerintem anak valószínűleg valamilyen kőolaj-származék az alapja...

    Cserke mit csináljak, hát nem szeretik a kelkáposztafőzeléket.. én se :) Nem rakta be a spam-ekhez a levelem véletlenül a szűrőd????

    VálaszTörlés
  7. Ja igen még akartam mondani, hogy a kókusztejpor nemcsak az íze miatt volt jó, hanem mert valahogy nem volt olyan sűrű, nehéz így a cukros vajkrém. Vagyis nem annyira.

    VálaszTörlés
  8. En a krémbe sűritett tejet tettem fini lett.

    VálaszTörlés

Comments