2008. május 1., csütörtök

Juhtúrós pogácsa


Unja a gyerek a muffint. Ami nem olyan nagy baj, mert már én is. Sütni. Jóanya ugyanis nem engedi el a gyerekét műtízóraival és műuzsonnával az iskolába -na jó, de, csak néha - hanem teljesőrlésű lisztből, szárított gyümölcsökkel - és ha már olyan egészséges, akkor legalább a gyerek kedvéért - rengeteg étcsokidarabbal kevert muffint süt vasárnap este hajmosás közben. Fel se tettem ide sose, mert bár az alaptészta, amit használok, rengeteg változatosságot elbír, de annyira nem is érdekes. Ami érdekes még, hogy Jóanya a többi kőszívű jóanya-társával együtt megszavazta, hogy a gyerekek nem vásárolhatnak az iskolai büfében, így aztán rá lehet fogni a többiekre, miért nincs uzsonnapénz, sőt még azt is, miért nincs uszodai büfépénz. Ahol viszont az úszástól kiéhezett kiskamaszok úgy bámulják a fornettisütőt, hogy Jóanya szíve megesik, és akkor süt juhtúrós pogácsát, ilyet. Állítólag sokáig puha marad, de azt a soká-t bizony még sose érte meg szegény.



Hozzávalók:


50 dkg liszt
3 dkg élesztő
25 dkg margarin
25 dkg juhtúró
2 tojás sárgája
2 dl tejföl
1 csapott ek. só
1/2 dl tej
tojássárgája a kenéshez


A sütőt 175 fokra előmelegítettem.
Az élesztőt kevés cukorral a langyos tejben megfuttattam, addig a margarint a lisztet és a juhtúrót összemorzsoltam. A keverékben egy mélyedést csináltam, beleöntöttem az élesztős tejet, hozzáadtam a sót, a tejfölt és a tojássárgákat és jól összegyúrtam. Letakarva egy óráig kelt, azután jó centi vastagra nyújtottam, tetejét késsel megvagdaltam, tojássárgájával kentem, kisebb szaggatóval szaggattam ( lehet nagyobbakat is, akkor nem egy harapás) és 10-15 percig sütöttem. Ilyen méretűből legalább 90 darab lesz, lehet persze haladósabbra fogni. Tény és való, a muffin egyszerűbb.

Semmi faxni, csak Horváth Ilona.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Meg van a hely a brynzámnak. Köszi!:)

Cukroskata írta...

Nagyon jól néz ki, de 90 darab, mennyi ideig csináltad?

Piszke írta...

Hát, nem olyan vészes.. amig sül az első adag, ki lehet szaggatni majdnem az összeset, kirakom sütőpapírra és csak cserélgetem a tepsin.És persze közben lehet sikálni a lisztes munkalapot, meg ezerféle dolog után rohangálni a lakásban, meg a kölkök, stb, csak a max 15 percre kell vigyázni!:)

Éva írta...

Pontosan így vagyok én is: legalább megtaláltam a maradék juhtúró helyét:) köszi!:) És egyébként mint lelkes és évtizedek óta kitartó fan csendesen annyit mondok: Horváth Ilona forever!:)

Gabojsza írta...

Az én tegnapi pogim is kb így néz ki, épp azon morfondíroztam, melyiket posztoljam, aztán a cajun csirke mellett döntöttem...

Piszke írta...

:)) Akkor ez a Nagy Juhtúrós Pogácsa Hétvége...

Andrea írta...

A blogod szép, de angolul jobban fordithatna?

Disculpa el húngaro, es de mi madre y lo tiene olvidado =)

Saludos
Andrea

Andrea írta...

a blogod szép, de angolul jobban fordithatna?

Disculpa el húngaro mi madre no lo utiliza y yo no lo hablo menos escrito.

Saludos
Andrea

Related Posts with Thumbnails