2008. február 24., vasárnap

Fehérboros almapüré VKF! XIII.


A körítés, az fontos :). Nálunk a köret nem annyira. Ha venném a fáradtságot és a Válogatós Bandának amellet, hogy úgyis egyszerűsített húsételt főzök általában, még minden hétvégén dupláznám a köretet is (becsületükre legyen mondva, a hasábburgonyát nem szeretik), akkor mindjárt eltölthetném az egész délelőttömet a konyhában.
Mondani lehet, hogy milyenanyaazilyen, meg mér'nemszoktattarákicsikoruktólkezdve, de az az igazság, hogy leszoktak. Egy darabig ment a zöldség, érdekesek voltak az újdonságok, mostmeg már nem - legyen jó sok majonéz . Majd megjön a kölkök esze.

Addig is ha már kénytelen vagyok választani, hogy Két Köretet Főzzek, Vagy Két Főételt? - én az utóbbit választom. A tökegyszerű köreteket meg megpróbálom kicsit felnőttesíteni, vagy kitalálni gyerekbarát (gyerekembarát) újdonságot.

Az, hogy a VKF Különleges Köretekről szól, csak most esett le, mikor látom az extrábbnál extrább recepteket. Ez a püré köretnek köret, de hogy különleges lenne... nos nem mondhatnám. Mivel rögtön ez jutott eszembe ahogy megláttam Fakanál kiírását, sokat nem törtem rajta a fejem. Mindenesetre finom, maradjunk ennyiben...

És egy megjegyzés: egy jól megcsinált krumplipüré, bizony, szerintem ebben az országban csak a saját konyhánkban érhető el. Héjában főtt krumpli, sok langyos vaj, forró tej/tejszín keverék és habosítás robotgéppel. Egyik kedvenc köretem!


Hozzávalók:

50 dkg alma
10 dkg vaj
5 dkg cukor
fél citrom leve
1 dl fehérbor
2 ek. tejföl
2 tk. étkezési keményítő


A meghámozott, felkockázott almát egy teflonserpenyőben a forró vajon átforgattam, majd lefedve megpároltam a cukorral , a citromlével és a fehérborral. A tejfölt simára kevertem a keményítővel és kevés hideg vízzel, a villával összetört almához öntöttem, kevergetve besűrítettem , hagytam felforrni és kész.
Ha még nem teljesen püré, akkor szokott kapni a botmixerrel.

Nem kell bele semmilyen más fűszer!! A cukor mennyisége egyéni ízlés és az alma savanykásságának függvénye.

A fehérbor alkoholtartalma teljesen elpárolog, nyugodtan lehet gyereknek is adni.

Sertés vagy szárnyashúshoz nagyon jól csúszik, hidegen-melegen.

A recept a hugom egyik volt kolléganőjétől, Edittől származik.

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Szóval te sem szégyelled a pürét!? Finom is az, mondom én!
Szeretlek Piszke! ;o)

Piszke írta...

Azért tetszett az őszinteséged, mert a blogodon rengeteg klassz kaja van, és biztos lazán be tudtál volna villantani valamivalami extra körettel.

VKOrsi írta...

Vallottam már Macinál, megteszem itt is :)
én is szeretem a pürét.

Az almapürét -aka Apfelmuss- simán magában kanállal is.

Piszke írta...

Világ pürékedvelői, egyesüljetek!

Névtelen írta...

Hmmm, ez irtó finom lehet.
És szuper a kép is.

Piszke írta...

Köszkösz!(kuszkusz)

Related Posts with Thumbnails