2007. június 9., szombat

Epres tiramisu


Nőként nem azért születtünk e földgolyóra, hogy mentesek legyünk az ellentmondásoktól. Ezért az előző postra rögtön rácáfolva jöjjön most egy recept, amibe igencsak beledolgoztam a rengeteg, egyszerűen csak bekapnivaló epret. Mentségemre szolgáljon, hogy a szokásos június eleji kollegiális kerti buli volt az apropó, ahol a házigazdák szolgáltatták a kenyeret és cipóban sült csülköt - a kert végében álló, valódi vályogkemencéjükből -, az őzpörköltet és az innivalót, a kolléganők és feleségek ilyenkor mindig a süti szekcióért felelősek. Ez utóbbi pedig nem lehet mentes azért némi lappangó versengéstől...

Hozzávalók (dupla adag, 12 személy):

40 db babapiskóta

15dkg eper
3 dl tej
2 vaniliás cukor

80 dkg eper
50 dkg mascarpone
30 dkg fehér csokoládé
1,5 dl tejszín

további kb 20 dkg eper
néhány kocka fehér csoki


Az eperből, a tejből és a vaniliás cukorból turmixot készítettem.
A 80 dekányi epret összeturmixoltam, jól összekevertem a mascarponéval, és robotgéppel hozzákevertem az óvatosan felolvasztott fehér csokit, majd a tejszínt.
Ezután az eperturmixba mártogatott babapiskótával rétegeztem úgy, hogy a mascarponés krémre szórtam még felkockázott epret. Nekem 2-2 réteg lett egy nagyméretű, ovális, 5 cm magas tálban, a tetejére pottyogott még pár szem eper, és reszelt fehér csoki. ( Kérdés: Mi ez?? Reszelt sajt?? )

Szerintem nagyon kellett volna a turmixba valamilyen alkohol, de kiskorúak is pályáztak, így azt kihagytam.

A recept eredetije Stahl Judit: Enni jó! c. könyvében található, az ottani babapiskóta-cukorszirup párosítást én élből túl soknak minősítettem, és legközelebb biztos felverem a tejszínt is, hogy habosabb legyen, vagy lesz benne tojás is, mint a klasszikus tiramisuban.





Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails